Op onze bodem moeten we zuinig zijn. We gebruiken de bodem voor voedsel, voor wonen, werken en voor energieopslag. Door de eeuwen heen is de bodem in Nederland op veel plekken verontreinigd door bedrijven die zware metalen of chemische stoffen gebruikten zoals bijvoorbeeld verffabrieken.
Om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe bodemverontreinigingen ontstaan en bestaande verontreinigingen worden beheerst of gesaneerd heeft de overheid regels opgesteld. Deze bodemregels staan in de Wet bodembescherming (Wbb) en het Besluit bodemkwaliteit.
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) voert namens een aantal gemeenten en provincies onderstaande bodemtaken uit:
Gaat u graafwerzkaamheden uitvoeren in de bodem dan moet u dit melden bij de OD NZKG. Wanneer u een bedrijfspand of woning gaat bouwen en heeft u een omgevingsvergunning aangevraagd dan moet u ook een bodemonderzoek uitvoeren.
Wilt u uw kantoor of woning verkopen dan is het belangrijk dat u weet wat de bodemkwaliteit is van de grond. Via de bodeminformatiekaart kunt u historische bodeminformatie raadplegen. U vindt alle bodemkaarten op het loket.
Gaat u graafwerkzaamheden uitvoeren in sterk verontreinigde grond dan moet u een BUS (Besluit Uniforme Saneringen) melding indienen via het loket.