Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Dan moet u meestal een omgevingsvergunning aanvragen via het Omgevingsloket.
In sommige gevallen kunt u vergunningvrij bouwen. Wel moet u voldoen aan de eisen van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Hierin staan de minimale bouwtechnische eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid.
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) behandelt namens een aantal gemeenten en provincies de omgevingsvergunning bouw voor bedrijven in de volgende gemeenten en provincies:
Het is belangrijk dat u voordat u een aanvraag omgevingsvergunning bouw indient uw plan bespreekt met de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG). Dit heet vooroverleg. Bij vooroverleg kijkt u samen met de OD NZKG:
Door vooraf uw plannen te bespreken vergoot u de kans op een sneller besluit op uw aanvraag. Het vooroverleg is geen onderdeel van de wettelijke procedure. Deze begint pas nadat een definitieve aanvraag is ingediend.
Als u geen vooroverleg aanvraagt en u direct uw aanvraag omgevingsvergunning indient en uw aanvraag niet compleet is, dan kan de OD NZKG uw aanvraag buiten behandeling laten en moet u leges betalen voor het toetsen van uw plan.
U kunt vooroverleg aanvragen op twee manieren:
• Via het Omgevingsloket. U doet een ‘conceptverzoek’.
• Via het formulier ‘aanvragen vooroverleg‘ op onze website.
Als u de vergunning via het Omgevingsloket aanvraagt bent u verplicht bepaalde stukken mee te sturen. Het gaat om:
Op het Omgevingsloket vindt u informatie over de verplichte bijlagen op het laatste blad van het aanvraagformulier. Welke stukken u volgens de wet verplicht bent aan te leveren vindt u in de Omgevingsregeling.
Naast een omgevingsvergunning bouw kunt u ook te maken krijgen met andere vergunningen. Gaat u activiteiten uitvoeren die gevolgen kunnen hebben voor de natuur dan moet u dit melden bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Ook kan het zijn dat u een vergunning nodig heeft van de waterkwaliteitsbeheerder.