Bedrijven zoals chemische fabrieken, vallen onder regels van de Europese Seveso-richtlijn die opgenomen zijn onder de Omgevingswet. Vergunningverlening en milieutoezicht van risicovolle bedrijven is ondergebracht bij zes omgevingsdiensten waaronder de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG). Deze bedrijven moeten aan strenge veiligheidsregels voldoen.
De OD NZKG houdt toezicht op ruim 100 risicovolle bedrijven in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland, waarvan 50 Seveso-bedrijven. Dit zijn bedrijven die werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen.
Als een inspectie plaatsvindt bij een risicovol bedrijf kijken we of het bedrijf aantoonbaar risico’s in beeld heeft en daar naar handelt. Dit doen we samen met de:
Daarnaast zijn er nog landelijke diensten die Seveso inspecties uitvoeren zoals de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en het Openbaar Ministerie.
Kijk voor meer informatie over Seveso inspecties op de website van BRZO+.
U kunt de inspectieresultaten inzien via de website van BRZO+.
Op onze website vindt u bij Handhavingsbesluiten bij welke bedrijven de ODNZKG handhavingsbesluiten heeft opgelegd.
Uit een landelijk uitgevoerde jaarlijkse analyse van ongewone voorvallen bij Seveso-bedrijven in 2023 blijkt dat 52,4% van de bedrijven minstens één melding van een ongewoon voorval heeft ingediend bij het bevoegd gezag. Dit is een lichte stijging vergeleken met vorige jaren. Tegelijkertijd is het totale aantal meldingen van ongewone voorvallen in 2023 gedaald met een zichtbaar dalende trend sinds 2018.
Wilt u weten welke soort ongewone voorvallen het meest gemeld worden? Lees de resultaten in de factsheet Ongewone Voorvallen 2023. Omdat de factsheet over de analyse van 2023 gaat wordt de naam Brzo nog gebruikt.
Brzo staat voor Besluit risico’s zware ongevallen en gaat over bedrijven die met veel gevaarlijke stoffen werken. Vanaf 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet en is de naam Brzo vervangen door Seveso. De zes Brzo-omgevingsdiensten heten nu Seveso-omgevingsdiensten. Deze diensten werken samen met partners zoals de Nederlandse Arbeidsinspectie, de Veiligheidsregio’s, waterbeheerders en het Openbaar Ministerie om een schone en veilige leefomgeving te waarborgen.