In Nederland is de verantwoordelijkheid voor vergunningverlening aan en toezicht en handhaving op de meest risicovolle bedrijven ondergebracht bij zes omgevingsdiensten. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) is daar één van. Sinds 1 januari 2016 zijn voor deze bedrijven de provincies het bevoegd gezag.
Deze bedrijven vallen onder het Besluit risico’s zware ongevallen 2015 (Brzo) en/of de Richtlijn industriële emissies, categorie 4 (RIE4) en onder Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Inspecties op naleving van deze wetgeving vinden met regelmaat plaats. De OD NZKG controleert de meest risicovolle bedrijven in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland.
Handhaving
Wij zien toe op de naleving van milieu- en veiligheidsregels en treden op als een bedrijf de regels overtreedt. Dat kan leiden tot het opleggen van een handhavingsbesluit, bijvoorbeeld een dwangsom of bestuursdwang, een (gedeeltelijke) sluiting van een bedrijf.
De provincies Noord-Holland en Utrecht hebben besloten informatie over handhavingsbesluiten die wij namens hen opgelegd hebben aan risicovolle bedrijven (Brzo-/Rie(4)-bedrijven) in Noord-Holland en Utrecht openbaar te maken. Deze vindt u op ons digitaal Loket.
Samenwerking BRZO+
Om uniformiteit te waarborgen is een landelijk samenwerkingsprogramma BRZO+ opgericht, waarin de samenwerking van het bevoegd gezag is georganiseerd. Dat zijn:
De zes Brzo-Omgevingsdiensten (in opdracht van het provinciaal Wabo-bevoegd gezag)
De Inspectie SZW
De Veiligheidsregio’s
De Waterschappen
Rijkswaterstaat (RWS)
Daarnaast zijn ook het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en het Openbaar Ministerie (OM) betrokken.
Meer informatie over de inspecties en inspectierapporten vindt u op de website van BRZO+.
Aandachtsdossiers
Over sommige bedrijven in ons werkgebied houden wij speciale dossiers bij. Dit zijn aandachtsbedrijven waar de omgeving veel overlast van heeft. Maar ook bedrijven waar vaker (ernstige) overtredingen zijn of waar de veiligheid in het geding is.