Datacenters in Nederland hebben invloed op ons landschap, ons drinkwater en het energieverbruik. Daarom kijken we goed naar duurzaamheid en energiebesparende maatregelen.
Een bedrijf dat een datacenter wil bouwen moet eerst kijken of het past binnen het Omgevingsplan van de gemeente. Ook moet het bedrijf meestal een omgevingsvergunning voor bouw en milieu aanvragen. Als een datacenter een kleiner vermogen aan noodstroomaggregaat (NSA) heeft, dan is de gemeente bevoegd gezag en moet het datacenter voldoen aan de algemene regels van het Activiteitenbesluit. Gaat het om een groot datacenter met meer vermogen (NSA), bijvoorbeeld zoals van Google of Microsoft, dan is de provincie het bevoegd gezag.
Als de Omgevingswet in werking treedt per 1 januari 2024 veranderen een aantal regels. Lees wat er verandert voor datacenters bij de Omgevingswet.
In 2022 heeft de provincie Noord-Holland de Datacenter strategie Noord-Holland 2022-2024 vastgesteld. Gemeenten waar datacenters zich mogen vestigen moeten vooraf met de provincie Noord-Holland afspraken maken over:
Het is belangrijk dat datacenters zich volop inzetten voor verduurzaming en innovatie. Daarom heeft de provincie Noord-Holland een richtlijn duurzame vestigingsvoorwaarden (pdf) opgesteld. Deze gaat over het reduceren van watergebruik, het aanbrengen van beplanting en het delen van restwarmte.
De OD NZKG heeft in opdracht van de provincie Noord-Holland een rapport Water en elektriciteitsgebruik van koeltechnieken bij datacenters (pdf) opgesteld. Het doel van dit rapport is om duurzaamheid en energiebesparing bij datacenters op de agenda te zetten. De conclusie is dat er volop kansen zijn om datacenters verder energiezuinig te maken. De energietransitie van datacenters bestaat uit verschillende stappen:
Heeft u vragen over datacenters? Gebruik dan ons Contactformulier.