Constructieve veiligheid is een belangrijk onderdeel van een bouwwerk. De kwaliteit van een constructie bepaalt een gebouw of kunstwerk voldoende sterk en stabiel blijft bij intensief gebruik en bij extreme situaties.
Wat doet de Omgevingsdienst?
Constructeurs van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) beoordelen constructieve gegevens zowel op hoofdlijnen als op technische haalbaarheid en realisatie. De constructeurs beschikken over veel expertise en zijn betrokken bij verschillende projecten zoals Bruggen en Kademuren in Amsterdam en splitsingsverzoeken. De OD NZKG adviseert bij evenementen, Seveso-bedrijven, handhavingszaken. Ook is de OD NZKG betrokken bij crisismanagement. Daarnaast adviseert de OD NZKG gemeenten, provincies en andere overheidsorganisaties over bouwbeleid en landelijke regelgeving.
Wet Kwaliteitsborging
Door de komst van de Wet Kwaliteitsborging (Wkb) veranderen een aantal zaken bij het controleren van de omgevingsvergunning op constructieve veiligheid. Een deel van deze taken gaan marktpartijen uitvoeren. Hierdoor verandert de rol van de OD NZKG meer naar een adviserende rol voor en tijdens de realisatie van het bouwproject. Lees meer over de Wet Kwaliteitsborging op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (Iplo).
Regels constructieve veiligheid
Aan welke eisen een gebouw minimaal moet voldoen is wettelijk geregeld in de Woningwet, de Omgevingswet en de Algemene wet bestuursrecht (AWB). Hierin wordt verwezen naar het Besluit bouwwerken en leefomgeving (Bbl).