Op deze pagina vindt u informatie over afval en de regels waar u als bedrijf mee te maken krijgt bij de verwerking van afvalstromen in het werkgebied van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG).
• Verleent vergunningen en houdt toezicht op het gebied van milieu en bouw bij afvalverwerkende bedrijven en stortplaatsen namens provincie Noord-Holland.
• Geeft advies geven aan opdrachtgevers en andere partners op het gebied van afvalstoffen en recycling.
Bij bijna alle bedrijfsactiviteiten kunnen afvalstoffen vrijkomen. Veel voorkomende afvalstoffen zijn papier, karton, kunststoffen, glas, hout, metalen en chemisch gevaarlijk afval. U bent als bedrijf verplicht om de verschillende afvalstoffen gescheiden te houden.
Voor elke afvalstroom zijn regels vastgelegd waarin staat hoe u als bedrijf de afvalstroom moet verwerken en afvoeren. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste inzameling en verwerking van afval. Gaat u bedrijfsafval of gevaarlijke afvalstoffen inzamelen, vervoeren, of verhandelen dan moet u zich registreren en op de landelijke lijst van het VIHB vermeld staan.
Afval dat schadelijk is voor mens, dier of milieu wordt gevaarlijk afval genoemd. Het is belangrijk deze altijd op de juiste manier te scheiden en op te slaan. In de Europese afvalstoffenlijst (Eural) staat welke afvalstoffen in welke hoeveelheid gevaarlijk zijn.
De belangrijkste regels voor afvalstoffen staan in paragraaf 3.2.13 van het Besluit activiteiten leefomgeving. Deze zijn uitgewerkt in de volgende onderdelen:
• Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen
• Landelijk Afvalbeheerplan 3 (LAP 3)
• Besluit stortplaatsen en stortverboden afvalstoffen (Bssa)
Als u op grond van het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen meldingsplichtig bent, moet u afvalstoffen die u ontvangt melden bij het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (LMA).
Moet u een ontheffing aanvragen voor het storten van afval? Dan vraagt u deze aan bij de OD NZKG. Heeft u vragen over verwerking van afval of wilt u advies op het gebied van circulaire economie? Neem dan contact met ons op.