De opbrengst van de controle

Datum: 22-09-2022

Een grote hoeveelheid verdovende middelen, spullen om een hennepkwekerij op te zetten, gestolen scooteronderdelen, illegaal aftappen van stroom en gas en diverse milieuovertredingen. Dit werd de afgelopen week aangetroffen tijdens een integrale controle door de gemeente Haarlemmermeer, Politie, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, Arbeidsinspectie en Liander. We bezochten hierbij ondernemingen en panden in Badhoevedorp, Hoofddorp, Zwanenburg en Lijnden. Milieuinspecteurs Richard Verheul en Gerard Bruinsma waren hier bij aanwezig.

Richard Verheul: “Woensdag 14 september waren wij mee met een actiedag tegen ondermijning in de Haarlemmermeer. We controleerden diverse locaties waarbij we een cateringbedrijf en twee garagebedrijven ontdekten die niet gemeld waren bij het bevoegd gezag. Deze worden aangeschreven om een melding van oprichting te doen. Bij een aantal bedrijven kwamen we milieuovertredingen tegen. Zo was de opslag van gevaarlijke- of bodembedreigende stoffen niet in orde, vonden we ongeveer 1200 liter (rode) diesel die op de verkeerde manier was opgeslagen en stuitten we op olie-benzineafscheider die te lang niet geleegd was, waar dit jaarlijks verplicht is. Het was voor alle partners een mooie, maar ook drukke dag waarbij de samenwerking en afstemming onderling van een leien dakje ging.”

Wat is ondermijning

Om criminele activiteiten uit te kunnen voeren, maken criminelen gebruik van allerlei legale diensten en voorzieningen. Zij vragen bijvoorbeeld vergunningen aan, richten bedrijven op, en huren en kopen panden. Hierdoor worden criminelen onbedoeld gefaciliteerd door de ‘bovenwereld’. Hiervoor hebben ze in de ‘bovenwereld’ medewerking nodig van bijvoorbeeld makelaars, autoverhuurbedrijven, administratiekantoren en notarissen.

Integrale aanpak

Omgevingsdiensten en  gemeenten werken bij de aanpak van ondermijning samen met onder meer de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst. Samenwerking leidt tot beter zicht op (internationale) netwerken, ondermijnende activiteiten en illegale bedrijfsprocessen. Zo leren we effectief ondermijning te bestrijden.

Ook de OD NZKG werkt actief mee aan de bestrijding van ondermijning. We delen vermoedens van ondermijning met collegiale diensten vanuit de overheidsgedachte. Ook maken we bedrijven bewust van de risico’s in de markt en mogelijkheid tot anoniem melden van vermoedens. Door mee te doen aan actiedagen krijgen we een beter beeld van het bedrijvenbestand in de regio.

Wil je meer weten over het werken bij de Omgevingsdienst? Op werkenbij.odnzkg.nl vind je meer verhalen van onze medewerkers over wat hun werk zo mooi maakt. Als jij net als wij wil werken aan de duurzame ontwikkeling van de hele regio, dan kun je ook meteen onze openstaande vacatures bekijken. Of je nu starter bent, als zij-instromer een ander vak wil leren of ruime werkervaring hebt, wij zijn altijd op zoek naar maatschappelijk betrokken collega’s.

Foto: gemeente Haarlemmermeer

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem