Het publiek kijkt naar een optreden met daarboven een vuurwerkshow

Datum: 27-06-2022

De zomer is begonnen en na 2 rustige jaren vanwege corona schieten de festivals weer als paddenstoelen uit de grond. Wist je dat de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied ook betrokken is bij veel festivals en evenementen, zoals het Amsterdam Light Festival en Mysteryland? Zo controleren we vooraf de constructie van bouwwerken en doen we tijdens het evenement geluidsmetingen. Ook controleren we de veiligheid van vuurwerkshows.

Zo dragen we bij aan de veiligheid van de festivalbezoekers, maar zijn we er ook om de omgeving te beschermen tegen bovenmatige geluidsoverlast. Onze aanwezigheid leidt nog wel eens tot reacties bij de festivalgangers. Maar daarover later meer.

Zo stevig als een huis

Het is belangrijk dat de bouwwerken op een festivalterrein, zoals tenten, tribunes en podia, stevig staan. De gevolgen zijn vaak niet te overzien wanneer een tent instort door een windvlaag of een tribune onder een mensenmassa bezwijkt. Martine Tervoort komt als controlerend constructeur op veel evenementen in Amsterdam en Haarlemmermeer, zoals de Pride, Amsterdam Light Festival en Mysteryland en het Prinsengrachtconcert.

“Normaal controleer ik gebouwen die zijn ontworpen om tientallen jaren te blijven staan. Op festivals gaat het om bouwwerken die hooguit enkele dagen staan, maar waarbij de risico’s hoog zijn vanwege de grote mensenmassa’s. Ik let daarom altijd extra op bij welke windkracht een tent dicht moet. Maar ook op de kantelzekerheid van de objecten en hoe deze verankerd zijn.”

Tervoort geeft een voorbeeld van de Pride in Amsterdam: “Hier stond altijd een podium dat elk jaar hetzelfde formaat had. De organisator besloot het podium minder diep te maken en daarbij dezelfde hoeveelheid ballast te gebruiken, zodat het podium niet kan omkantelen door de wind. Een logische gedachtegang. Een smaller podium heeft echter juist méér ballast nodig. Vergelijk het met een tak van een boom. Een dunne tak zwiept ook veel meer in de wind dan een dikke tak. Uiteindelijk is extra ballast gebruikt, om de veiligheid van het publiek te kunnen garanderen. Gelukkig zijn de meeste organisatoren zich goed bewust van het belang van goede constructies, omdat zij ook geen ongelukken willen en volgend jaar weer een festival willen organiseren.”

Beroemde artiest

Er gaat bijna geen festival voorbij zonder vuurwerkshow. Tijdens optredens van artiesten of bijvoorbeeld bij de finish van de Formule 1 in Zandvoort. Maar ook bij bruiloften en kermissen. De Omgevingsdienst beoordeelt de aanvragen van deze vuurwerkshows. Inspecteurs Erwin van Teijlingen en Ruben Basjes controleren tijdens de opbouw, het afsteken en het opruimen van het vuurwerk.

“Veiligheid staat natuurlijk voorop. We controleren bijvoorbeeld op de afstand tot het publiek, maar ook of de wind mogelijk invloed heeft op waar het vuurwerk terecht komt. Het mooie van dit werk is dat je op heel bijzondere plekken komt. Zo stonden we laatst een vuurwerkshow op het dakterras van een beroemde artiest te controleren. We herkenden hem echter niet en dachten dat hij van het vuurwerkbedrijf was.”

Het geluid van 500cc-motoren

In de vergunning van een festival worden altijd geluidsvoorschriften opgenomen. Hierin staat hoeveel geluid het festival mag produceren, gemeten vanaf een bepaalde afstand van het festivalterrein. Daarmee waarborgen we dat er zo min mogelijk geluidsoverlast is voor de omgeving. Inspecteurs Moesa Hardjodikromo en Fatih Ayar controleerden dit jaar het geluid tijdens de motorcross in Nieuw Vennep.

‘Hé, jullie komen toch niet ons feestje verpesten!’

“We voerden de metingen bewust uit op de dag dat de 500cc-motoren hun wedstrijd hadden, omdat deze het hardste geluid veroorzaken. Bij de woningen die het dichtstbij het festivalterrein staan hebben we 6 metingen verricht. Het maximaal toegestane geluidsniveau op 2 meter van de gevel bedroeg 67 decibel. Dit is ongeveer het geluidsniveau van een normaal gesprek. De toegestane norm is tijdens de cross niet overschreden.”

Geen feestje verpesten

Inspecteur Edgar Asma voerde onlangs geluidsmetingen uit om een muziekfestival en kreeg daarbij commentaar van festivalgangers: “Sommige bezoekers dachten dat wij metingen uitvoeren om hun feestje te verpesten. Gelukkig kon ik mensen uitleggen dat de resultaten van onze metingen ook in het voordeel van de festivalorganisator uit kunnen vallen. En in dit geval was dat ook zo. Voor de organisator het bewijs dat hij zich, ook als er klachten zouden komen, keurig aan de geluidsnorm heeft gehouden. Zodat de kans groot is dat hij festival volgend jaar weer kan organiseren.”

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem