Actualisatie vergunning ICL
In april heeft de OD NZKG overleg gehad met ICL over de vergunning van de locatie aan de Fosfaatweg, omdat de verhuizing naar de Westhavenweg waarschijnlijk niet doorgaat. ICL stelde daarin voor om eind dit jaar een aanvraag voor een revisievergunning in te dienen. Hier willen wij niet op wachten en we gaan de huidige vergunning aanpassen, om daarmee ICL te verplichten om aan de meest strenge normen van dit moment te voldoen. We actualiseren de vergunning op een aantal onderwerpen, waaronder mogelijk strengere eisen voor de emissie naar lucht en concrete normen voor geur, waarmee we het aanvaardbaar geurhinderniveau voor ICL willen vastleggen via handhaafbare voorschriften.
In mei hebben we vervolgoverleg met ICL, waarbij we inhoudelijk in willen gaan op de onderwerpen lucht/geur en de opslag van gevaarlijke stoffen. We streven naar een concept ontwerpbeschikking (een concept-vergunning) in de tweede helft van dit jaar.
Terugdringen geuruitstoot Bunge
De OD NZKG heeft de afgelopen jaren bij Bunge diverse controles op het thema geur uitgevoerd. Tijdens deze controles constateerden wij dat ingebouwde veiligheidsvoorzieningen op sommige momenten zorgden voor ongereinigde geuruitstoot. Bunge heeft daarom maatregelen genomen. Hierdoor is het aantal momenten van ongereinigde uitstoot sinds 2022 met ruim 90% afgenomen. Daarnaast is groot onderhoud uitgevoerd aan het bio filter. Deze maatregelen moeten bijdragen aan het verder terugdringen van geuruitstoot bij Bunge.
Verhuizing ICL Fertilizers stilgelegd
Op 21 februari 2023 heeft ICL Fertilizers de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied geïnformeerd dat het proces voor de verhuizing van de Fosfaatweg naar het OBA (nu HES) terrein aan de Westhavenweg voor circa 6 maanden wordt stilgelegd. Volgens ICL is de financiële (on)haalbaarheid van het project de reden hiervan. Binnen deze 6 maanden onderzoekt ICL een aantal opties die de haalbaarheid kunnen verbeteren. Ook wordt verder uitgewerkt hoe ICL verder gaat produceren op de bestaande locatie, mocht de verhuizing niet doorgaan. Bekijk hier het bericht van ICL.
Voor de Omgevingsdienst betekent dit dat het vergunningstraject voor de oprichting van de nieuwe fabriek wordt bevroren. Wij zullen onze aandacht richten op de bestaande locatie en het proces voor de actualisatie van de vergunning intensiveren.
Bijeenkomst ICL over verhuisplannen
Op 20 december 2022 hield ICL een bijeenkomst over haar plannen om de fabriek te verhuizen naar de Westhavenweg. Bekijk hier de presentatie en hier de gespreksnotitie van deze bijeenkomst.
Verhuizing ICL
Op woensdagmiddag 2 november 2022 tekenden ICL Fertilizers, de gemeente Amsterdam en overige betrokken partijen een intentieovereenkomst. Kern van de overeenkomst is dat de verhuizing van ICL van de Fosfaatweg naar een deel van het Overslagbedrijf Amsterdam aan de Westhavenweg mogelijk wordt gemaakt. Ook wordt de kunstmestproductie duurzamer gemaakt en ontstaat eerder dan voorzien (2029 in plaats van 2040) ruimte voor woningbouwontwikkeling aan de noordzijde van het IJ. Lees meer informatie in het persbericht van de gemeente Amsterdam
Stofemissie ICL
Om stofemissies door ICL te voorkomen, hebben we een dwangsom opgelegd. Op 24 augustus 2022 is deze in werking getreden. We voeren regelmatig inspecties uit om te controleren of geen stofemissies meer plaatsvinden. Als we constateren dat er stofemissies plaatsvinden, dan moet ICL een dwangsom betalen. ICL heeft bezwaar gemaakt tegen de dwangsom. Het bezwaar is in behandeling bij de provincie.
Inzet eNoses
Het Jaarverslag eNose-netwerk Noordzeekanaalgebied 2021 staat online. Hierin is ook aandacht voor het varend ontgassen door vrachtschepen. In 2021 heeft het eNose-netwerk 520 gevallen van varend ontgassen op het Noordzeekanaal en Amsterdam-Rijnkanaal geregistreerd. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 380 meldingen in 2020. Lees meer over de aanpak hiervan in het jaarverslag.
Verbeterde meldingentool
De OD NZKG heeft een nieuwe tool waarmee overlast melden sneller en makkelijker gaat, vooral via de smartphone. Je kunt hierin mogelijke veroorzakers van overlast aanklikken en foto’s of filmpjes toevoegen aan je melding. Overlast meld je vanaf nu via overlast.odnzkg.nl
Geurmeting bij gebruik secundaire grondstof
Uit het geuronderzoek dat onlangs bij ICL is uitgevoerd, blijkt dat tijdens gebruik van secundaire grondstoffen veel minder geur verspreid wordt. ICL is voor een gedeelte overgestapt op deze grondstoffen. Bekijk hier een bericht uit 2019 over de ingebruikname van een nieuwe installatie waarmee secundaire grondstoffen kunnen worden ingezet.
Publieksjaarverslag 2021
In het publieksjaarverslag van de OD NZKG staat een artikel over de aanpak van geuroverlast in Tuindorp Oostzaan, met medewerking van bewoner Gert Jan Bakker.
Infraroodcamera
Sinds 2021 heeft de OD NZKG de beschikking over een infraroodcamera. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld gasemissies van brandstoffen opsporen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. De introductie van de camera heeft al resultaten opgeleverd. Zo bleken bij brandstofterminals enkele onderdelen van tanks defect. We hebben de bedrijven hierop aangeschreven, waarop zij in actie zijn gekomen. Ook in 2022 blijven we deze camera inzetten bij meerdere bedrijven in het havengebied. Zo controleren wij of er sprake is van onbekende geurbronnen die een aandeel hebben in de geuroverlast in Tuindorp Oostzaan.
Onderzoek
Om onze dienstverlening in het proces geuroverlast Tuindorp Oostzaan te optimaliseren, hielden we een klein onderzoek onder bewoners waarmee we regelmatig contact hebben. We stuurden ze een korte vragenlijst. Uit de reacties komt naar voren dat de respondenten over het algemeen tevreden zijn over de communicatie met de omgevingsdienst. We zien ruimte voor verbetering van de communicatie met de mensen die een melding van overlast indienen. Verder komt heel duidelijk naar voren dat de respondenten ontevreden zijn als het gaat om het oplossen van de overlast. De inspanningen tot nu toe hebben nog niet geleidt tot een afname, of het geheel verdwijnen van de overlast.
Op 11 november was er weer een gesprek met een aantal bewoners uit Tuindorp. Dit maal in de wijk, bij De Evenaar. Bewoners geven aan dat de mate van overlast hetzelfde is gebleven, met name bij wind uit het zuidwesten. Omdat de wind sinds begin 2021 vaker uit een andere richting komt, is het aantal meldingen van overlast wel minder. In het voorjaar van 2022 is er weer een gesprek. Onder andere over de ontwerpvergunning voor ICL en Bunge.
Mogelijk verhuist ICL naar een andere locatie. Een verplaatsing heeft consequenties voor de wijziging van de omgevingsvergunning. Zodra bekend is of deze verhuizing doorgaat, maken we de afweging of het nog realistisch is om ICL op de oude locatie bepaalde aanvullende voorzieningen te laten treffen. De mate van investering moet namelijk redelijk zijn en in verhouding staan.
De OD NKZG heeft geconstateerd dat er sprake is van ongereinigde emissie bij Bunge. Daarvoor hebben wij een voornemen tot last onder dwangsom gestuurd. Bunge heeft daarop zienswijzen ingediend. Dit wordt momenteel juridisch beoordeeld. Als de dwangsom definitief wordt, moet Bunge bij iedere overtreding een bedrag van 25.000 euro betalen.
De bedrijven hebben de afgelopen tijd al maatregelen getroffen om geuroverlast te verminderen.
Bewoners gaven aan dat ze op ieder moment een melding willen kunnen doen en vroegen zich af of hiervoor een snellere manier is. Tip: voor het makkelijker melden van overlast vanaf uw telefoon, plaats de internetpagina voor het melden van overlast op het beginscherm van uw telefoon. Hier leest u hoe u dat doet.
Bunge
Het bedrijf heeft:
Nog twee maatregelen aan twee installaties die geuren afvangen worden begin 2022 uitgevoerd.
Borging van deze vermindering van de uitstoot van geur wordt opgenomen in de nieuwe Omgevingsvergunning milieu. Het bedrijf heeft plannen om ook olie te maken uit raap- en zonnebloemzaad. Deze wijziging van het productieproces komt in een aparte procedure voor een Omgevingsvergunning omdat het een nieuwe ontwikkeling is.
GGD Amsterdam geeft aan dat emissie van de stof hexaan, die gebruikt wordt in het proces, nog bekeken moet worden op schadelijkheid voor de gezondheid. Hexaan is een stof waarvan de giftigheid in vergelijking tot veel andere stoffen relatief laag is.
ICL
In opdracht van het bedrijf is onderzoek uitgevoerd naar de oorzaken van de pluimdaling (het neerdalen van de rookpluim uit de centrale schoorsteen). Uit dit onderzoek zijn een aantal oplossingen naar voren gekomen. ICL heeft er voor gekozen om een bepaald product niet meer te produceren, omdat dit het beste resultaat oplevert om geuroverlast te voorkomen. De komende maanden besteedt toezicht van de OD NZKG extra aandacht aan de verspreiding van stof tijdens het lossen van grondstoffen bij ICL. Daarnaast zijn begin augustus emissiemetingen uitgevoerd om te bepalen hoe vaak bepaalde metingen moeten worden herhaald. De resultaten hiervan worden nu beoordeeld.
De OD NZKG heeft de rapportage ontvangen over de analyse van de eNoses over de maanden november en december 2020 (kijk voor meer informatie bij januari 2021 hieronder). In deze rapportage is verder onderzoek gedaan naar één van de bedrijven aan de noordoostkant van het Noordzeekanaal. Het lijkt erop dat de werkzaamheden van dit bedrijf bijdragen aan de geuroverlast. Ook staat in het rapport dat het, op basis van de eNose-gegevens, aannemelijk is dat 70% van de overlastmeldingen uit Tuindorp Oostzaan veroorzaakt wordt door bedrijven in het industriegebied Coenhaven. In de rest van het onderzoek wordt bekeken of op basis van de eNose-gegevens de exacte bronnen van geuroverlast te herleiden zijn.
Op 24 maart was er een online gesprek met bewoners. Hierbij werden onderstaande punten besproken. Bekijk hier het verslag van de bijeenkomst.
Om de bron van geuroverlast te herleiden in een gebied vol met bedrijven, wegverkeer en scheepvaart, zetten de Provincie Noord-Holland, Havenbedrijf Amsterdam en de OD NZKG de eNoses steeds meer in. Deze geavanceerde apparaten detecteren verandering in de luchtsamenstelling en in combinatie met de windrichting kan nauwkeuriger worden onderzocht waar geur en daarmee de bron van overlast vandaan komt. Het daarin gespecialiseerde bedrijf Comon Invent heeft de meldingen van overlast op straatniveau, de gegevens uit de Stankmelder-app van de bewoners én de data uit de eNoses geanalyseerd. Dit gaat in eerste instantie door tot en met mei 2021.
Aan de hand van analyses van het eNose netwerk onderzoeken wij of er mogelijk óók geurbronnen zijn aan de noordoostkant van het Noordzeekanaal, die een bijdrage leveren aan de geurhinder. Het is bekend dat er in het gebied rond de TT Vasumweg meerdere bedrijven zijn die vluchtige organische stoffen (oplosmiddelen) gebruiken in hun proces. Dit gaat de OD NZKG de komende maanden onderzoeken. Dit doen wij samen met de afdeling die verantwoordelijk is voor het toezicht bij deze bedrijven.
Hier vind u het rapport van deze analyse (inclusief oplegnotitie). Ter bescherming van persoonsgegevens zijn geen namen en adressen van bewoners verstrekt door OD NZKG. In de rapportage komen geen bedrijfsnamen voor. De OD NZKG gebruikt die gegevens wel om gebiedsgericht de bronnen beter te kunnen duiden.
In augustus zijn emissiemetingen en geurmetingen uitgevoerd bij ICL, in opdracht van de OD NZKG. Uit het emissieonderzoek blijkt dat de gemeten emissies van fijn stof, ammoniak, chlorides, fluorides, sulfaten en fosfaten voldoen aan de grenswaarden, zoals gesteld in de Omgevingsvergunningen of het Activiteitenbesluit. Uit de geurmetingen blijkt dat de geurconcentratie van ICL in de woonwijk Tuindorp Oostzaan goed waarneembaar is.
De geur is tevens beoordeeld op (on)aangenaamheid door een geurpanel (hedonische weegfactor). Door deze hedonische weging wordt de geurconcentratie 6 tot 8 maal kleiner.
Het geurrapport heeft ons inzicht gegeven in de huidige geursituatie van ICL. Dit betekent niet dat het hier stopt. Er is in het gebied sprake van een cocktail aan geuren. De OD NZKG doet verder onderzoek of daar nog vermindering van de overlast in is te behalen en of geurbeleid aangepast kan worden. Daarnaast is een procedure voor een ambtshalve wijziging van de vergunning opgestart waarbij het aanvaardbaar geurhinderniveau voor ICL vastgesteld zal gaan worden.
We hebben de communicatie richting bewoners geïntensiveerd: alle bewoners die sinds 2019 een melding hebben gedaan over geuroverlast kregen een brief met de laatste stand van zaken met daarbij deze flyer, deze aandachtsdossierpagina is aangemaakt en de pagina met veelgestelde vragen is uitgebreid. Daarnaast was op 21 oktober een online meeting met de kerngroep van bewoners. Hierin ging het onder andere over het luchtonderzoek dat bij ICL is uitgevoerd.
Eerste bewonersbijeenkomst Tuindorp Oostzaan waarbij onder andere OD NZKG is uitgenodigd door de bewoners.