Schiphol is de grootste luchthaven van Nederland en een belangrijke luchthaven binnen Europa voor personen- en vrachtvluchten. Op het terrein van de luchthaven zijn ruim 400 bedrijven actief. De luchthaven Schiphol bestaat uit twee gebieden, die onder te verdelen zijn in een luchtzijde en een landzijde. Beiden gebieden zijn fysiek van elkaar gescheiden. De omgevingsvergunning milieu van Schiphol is op beide zijden van toepassing.
De rol van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) is het verstrekken van omgevingsvergunningen milieu en bouw en het houden van toezicht hierop voor de ruim 400 bedrijven die onder de Wabo vallen. Per 1 januari 2024 is dit de Omgevingswet.
De luchthaven Schiphol heeft een omgevingsvergunning milieu maar moet daarnaast ook voldoen aan een aantal rechtstreeks werkende voorschriften van het Activiteitenbesluit milieubeheer. Hieronder valt ook de regelgeving over Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). Binnen de vergunning van luchthaven Schiphol vallen ook de activiteiten van bedrijven zoals winkels, kantoren, werkplaatsen, opslagen in de passagiersterminal en de luchthavenpieren. Vliegtuigbewegingen vallen niet onder deze omgevingsvergunning.
Voor activiteiten die onder de omgevingsvergunning van Schiphol vallen voert de OD NZKG het milieu- en het bouwtoezicht uit. Binnen het milieutoezicht wordt ook systeemgericht milieutoezicht toegepast.
Systeemgericht toezicht is een vorm van toezicht waarbij de OD NZKG op basis van steekproeven Schiphol controleert of zij hun bedrijfsprocessen ten aanzien van het naleven van milieuregels op orde heeft. Door de huidige omstandigheden kan Schiphol op dit moment niet voldoen aan de gestelde eisen van het systeemgericht milieutoezicht. Daarom is in oktober 2022 besloten het systeemtoezicht voorlopig stop te zetten en meer capaciteit in te zetten in het reguliere toezicht. Dit betekent meer controles op Schiphol door onze milieu-inspecteurs.
Bij regulier toezicht wordt door middel van steekproeven op de locatie gecontroleerd of voldaan is aan de wet- en regelgeving en de omgevingsvergunning. Bij overtreding van de wet- en regelgeving volgt een waarschuwing of een last onder dwangsom. Dit is afhankelijk van de soort overtreding en of er sprake is van herhaling van de overtreding.
Op de luchthaven van Schiphol zijn ook nog andere bedrijven met een eigen omgevingsvergunning actief. Dit zijn onder meer twee BRZO-bedrijven, met extra risico’s op het gebied van externe veiligheid. Het gaat om Aircraft Fuel Supply, dat kerosine opslaat voor het betanken van vliegtuigen en KLM Engineering & Maintenance (gebied met hangars op Schiphol- Oost). Voorbeelden van andere bedrijven met eigen omgevingsvergunningen zijn afhandelaars van luchtvracht en verschillende hangars.
Naast de hoofdtaken van milieu en bouwtoezicht besteedt de OD NZKG aandacht aan andere aspecten die verbonden zijn aan de omgevingsvergunning milieu. Denk aan bodemsanering, natte koeltorens en de ZZS- inventarisatie. Voor ZZS zijn alle bedrijven met een omgevingsvergunning milieu sinds 2016 verplicht om vijfjaarlijks een ZSS-inventarisatie in te dienen bij de OD NZKG. Doel van deze inventarisatie is inzicht te krijgen in de maatregelen die bedrijven hebben genomen om de uitstoot van ZZS-stoffen te verminderen. Ook Schiphol moet hier aan voldoen.
Naast de OD NZKG hebben de volgende overheidsorganisaties een rol op de luchthaven:
Deze lijst geeft in grote lijnen een beeld welke organisaties betrokken zijn bij vergunningverlening en toezicht op de luchthaven Schiphol en is niet compleet. Zo hebben de Waterschappen, Veiligheidsregio en andere overheidsorganisaties ook een rol bij vergunningverlening en toezicht op de luchthaven.
Heeft u vragen over de omgevingsvergunning of het milieutoezicht? Gebruik dan ons contactformulier.