Luchthaven Schiphol met vliegtuigen

Datum: 17-07-2023

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft Schiphol een tweede last onder dwangsom opgelegd omdat het Vermijdings- en Reductieplan (VRP) slechts gedeeltelijk en nog in concept is aangeleverd.  

Het tijdig aanleveren van het VRP is verplicht vanuit de ZZS-inventarisatie. Schiphol moet nu uiterlijk 1 december 2023 het complete VRP aanleveren. Indien dat niet tijdig of volledig gebeurt, wordt er een dwangsom van €50.000 verbeurd.  

Eerste last onder dwangsom 

December vorig jaar had de OD NZKG Schiphol al een last onder dwangsom opgelegd omdat ze na diverse waarschuwingsbrieven geen volledige ZZS-inventarisatie had ingediend. Schiphol kreeg vervolgens tot uiterlijk 1 maart 2023 om de complete (p)ZZS-inventarisatierapportage en het Vermijdings- en reductieplan (VRP) bij de OD NZKG in te dienen. Schiphol heeft wel voldaan aan de eis om de ZZS-inventarisatie aan te leveren. Maar het VRP is slechts gedeeltelijk in concept is aangeleverd. Daarom is nu een tweede last onder dwangsom opgelegd.  

Achtergrond ZZS  

Alle bedrijven met een omgevingsvergunning milieu zijn sinds 2016 verplicht om vijfjaarlijks een ZSS-inventarisatie in te dienen bij de OD NZKG. Doel van deze inventarisatie is inzicht te krijgen in de maatregelen die bedrijven hebben genomen om de uitstoot van ZZS-stoffen te verminderen.  

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem