Schip

Datum: 04-11-2022

Update 10 november:

Afgelopen vrijdag (4 november) heeft het havenbedrijf Port of Amsterdam geluidsmetingen laten uitvoeren in de Alaskahaven. Daar lag een schip dat gebruik maakt van eigen generatoren voor stroom en verwarming. Het doel was inzicht krijgen in relevante geluidbronnen op het schip en hoe die zich verhouden tot andere geluiden in de omgeving. Met dit inzicht kan Port of Amsterdam bepalen welke geluidsbronnen verantwoordelijk zijn voor de overlast bij de bewoners. De uitslag van deze meting wordt met circa vier weken verwacht. Lees meer informatie in het nieuwsbericht van Port of Amsterdam.

————————————————-

In met name het weekend van 22 en 23 oktober hebben de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) en Port of Amsterdam ongeveer 300 meldingen uit de Zaanstreek ontvangen van geluidsoverlast door schepen in het westelijk havengebied. Door de zuidelijke windrichting hadden vooral inwoners van Westzaan en Zaandam veel last van het geluid.

Inspecteurs van zowel Port of Amsterdam (het havenbedrijf) als de OD NZKG zijn afgelopen weekend ter plaatse geweest in de haven en in Westzaan en hebben vastgesteld waar het geluid vandaan kwam. Bronnen van overlast waren de generatoren van diverse schepen die aangemeerd lagen bij het bedrijf TMA Logistics, bij de Alaskahaven.

De schepen hebben stroom nodig voor licht en verwarming aan boord, maar ook om de kranen voor het laden en lossen van schepen te gebruiken. Omdat er op deze locatie geen walstroom is, moeten de schepen hun generatoren gebruiken.

Combinatie van weersomstandigheden en andere geluidsbronnen

In het verleden ontving de OD NZKG weinig meldingen van overlast door schepen bij TMA Logistics die hun generatoren gebruikten. Wat de huidige toename van het aantal meldingen veroorzaakte, is niet bekend. Het lijkt erop dat een combinatie van weersomstandigheden en andere geluidsbronnen voor versterkt geluid heeft gezorgd.

Zoeken naar structurele oplossingen

Op 27 oktober was er overleg tussen Port of Amsterdam, de OD NZKG en TMA Logistics. We spraken af samen te onderzoeken welke maatregelen we kunnen nemen om overlast in de toekomst terug te dringen en we stellen hier op korte termijn een plan voor op. Onderdeel hiervan is een geluidsmeetplan, dat helpt bij het vaststellen van de exacte oorzaak (bron en locatie) van de overlast.

Port of Amsterdam, De OD NZKG en TMA Logistics trekken samen op om meer inzicht te krijgen in de problematiek en te zoeken naar structurele oplossingen. Houd deze website in de gaten voor meer informatie.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem