Datum: 23-10-2022

Vanaf vrijdagavond 21 oktober komen er veel klachten bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied binnen over geluidsoverlast. Bewoners uit Westzaan en Zaandam zeggen veel last te hebben van een hinderlijk brommend geluid. Onze inspecteur is zondag 23 oktober ter plaatse geweest en heeft kunnen vaststellen dat het afkomstig is van een schip.

UPDATE 2-11: Op 2 november meert een schip aan dat overlast zou kunnen veroorzaken door het gebruik van een aggregaat. Klachten hierover kunt u melden via Port of Amsterdam.

Vrijdagavond kregen we een stijgend aantal klachten binnen over geluidsoverlast uit het havengebied, vooral bewoners aan de noordkant van het kanaal. Het probleem leek aanvankelijk te liggen bij een aggregaat van een schip in de Alaskahaven. De zuidelijke windrichting zorgde ervoor dat vooral bewoners in Westzaan en Zaandam veel last hadden van het geluid.

De Port of Amsterdam is vrijdagavond langs geweest bij dit schip. Dit vaartuig zou zaterdagochtend om 11.30 vertrekken. Dat is ook gebeurd, dit is te zien aan de vaargegevens.

Zaterdagnacht kwamen er helaas opnieuw erg veel klachten binnen over geluidsoverlast. Een complicerende factor is dat dit weekend het Amsterdam Dance Event is, ook op locaties in Zaandam, het Westelijk Havengebied en de Houthavens. Ook hier zijn enkele klachten van geluidsoverlast over binnengekomen.

Inspectie en metingen

Zondagochtend is een inspecteur van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied op pad gegaan. Hij is op bezoek gegaan bij de Alaskahaven en de Amerikahaven en heeft daar een schip geïnspecteerd. Daarna is hij naar een locatie gegaan waar klachten vandaan kwamen om daar metingen te verrichten. Hier heeft de inspecteur de geluidsoverlast zelf kunnen waarnemen. Ook heeft hij bewoners gesproken die overlast bij ons gemeld hebben.

We hebben kunnen vaststellen dat het geluid is afkomstig van het schip dat in de haven ligt aangemeerd. Dit schip zal maandagochtend weer vertrekken.

Dit is helaas geen oplossing voor de lange termijn. Wat die oplossing wel moet zijn gaan we verder onderzoeken. Daar kunnen we nu helaas nog geen uitsluitsel geven. We blijven hierover ook in gesprek met de Port of Amsterdam en TMA Logistics, het bedrijf waar de schepen aan de kade liggen.

Blijf overlast melden

Heeft u last van geluid, blijf dit dan bij ons melden! Dat is belangrijk bij het opsporen van de oorzaak. Wij kunnen dan metingen doen op de plekken waar de overlast te horen is.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem