Datum: 21-03-2024

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft op dinsdag 12 maart 2024 kapwerkzaamheden op het terrein bij de Coentunnel stil laten leggen, omdat er zonder vergunning minstens veertig bomen zijn geveld. Ook heeft de dienst op vrijdag 15 maart 2024 aan uitvoerder Coentunnel Company en opdrachtgever Rijkswaterstaat een last onder dwangsom opgelegd.

Op het terrein bij de Meteorenweg in Amsterdam is de Coentunnel Company in opdracht van Rijkswaterstaat de grond geschikt aan het maken als werkterrein voor werkzaamheden aan de tunnel.

Dura Vermeer, partner van de Coentunnel Company, is verantwoordelijk voor de vergunningaanvraag. Het bouwbedrijf heeft laten weten dat het niet de bedoeling was zonder vergunning te starten met het vellen van de bomen en dat er sprake is geweest van miscommunicatie.

Niet de eerste keer

Het is echter niet de eerste keer dat op dit terrein illegaal bomen zijn gekapt. De omgevingsdienst heeft het werk daarom direct stil laten leggen. Er kan pas verder worden gegaan als een vergunning voor de kap is aangevraagd en gekregen. Gaat de Coentunnel Company toch verder met kappen zonder vergunning, dan wordt een dwangsom van € 50.000 per keer opgelegd, tot een maximum van € 250.000.

De omgevingsdienst geeft bovendien een dwangsom van € 10.000 per week zolang nog geen complete aanvraag voor een vergunning is gedaan.

Alsnog een vergunning aanvragen

In 2023 heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied aan Rijkswaterstaat ook een last onder dwangsom opgelegd plus een herplantplicht. Daarop is alsnog een vergunning aangevraagd. Omdat niet de juiste informatie werd aangeleverd, is de vergunning nog steeds niet rond.


Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem