Datum: 13-12-2023

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) controleert ook dit jaar weer de verkoop van vuurwerk bij vuurwerkverkooppunten. Er zijn voorcontroles en ook tijdens de verkoopdagen gaan de inspecteurs bij de ondernemers langs om te checken of de vergunningen kloppen, de opslag veilig en goed is en of de verkoop volgens de regels gaat. Daarmee wil de OD NZKG zorgen voor een veiligere leefomgeving en ongelukken voorkomen.

Omdat 31 december dit jaar op zondag valt, mogen bedrijven volgens het Vuurwerkbesluit op oudejaarsdag geen consumentenvuurwerk verkopen. De verkoop is wel zoals gebruikelijk over drie dagen verspreid, wat betekent dat het consumentenvuurwerk donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 december mag worden verkocht.

Voorcontroles

Dit jaar bieden in de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Uithoorn en Zaanstad in totaal 54 bedrijven vuurwerk te koop aan. Dit zijn er twee minder dan in 2022. De OD NZKG bezoekt alle verkooppunten. Bij de voorcontroles kijken de inspecteurs van de OD NZKG onder meer of een verkooppunt bouwkundig in orde is, of de opslag goed geregeld is en of de sprinklerinstallatie gekeurd is.

Verkoopcontroles

Op de verkoopdagen kunnen de vuurwerkverkooppunten meerdere keren onaangekondigde controles verwachten. De medewerkers van de omgevingsdienst checken dan bijvoorbeeld of het juiste vuurwerk verkocht wordt, of de leeftijdsgrenzen voor vuurwerkverkoop worden bewaakt en of er niet teveel vuurwerk in de verkoopruimte aanwezig is. Dit alles om ongelukken te voorkomen en te zorgen dat de verkoop veilig gebeurt.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem