Broei bij OBA in Amsterdam

Datum: 04-09-2022

Vanaf 4 september ontvangen wij veel meldingen van stankoverlast in Zaandam en Westzaan. Deze overlast wordt veroorzaakt door zogenaamde broei in een kolenopslag bij OBA in Amsterdam, vlakbij de Hempont. Broei ontstaat als het binnenste van een kolenberg gaat smeulen. We hebben na inspectie OBA opgedragen direct actie te ondernemen. OBA is hiermee aan de slag gegaan maar het probleem is nog niet opgelost. Dit ligt aan het soort kolen.

Door de oorlog in Oekraïne worden er geen kolen meer uit Rusland gehaald, maar uit Cuba. Deze Cubaanse kolen zijn anders van samenstelling. Ze bevatten meer vocht en zijn daardoor gevoeliger voor broei.

Broei is helaas lastig tegen te gaan. Het is moeilijk te zien waar het gaat smeulen. OBA probeert de overlast zoveel mogelijk te beperken. Dit doen ze door regelmatig in de kolenbergen te prikken en te controleren of er sprake is van broei. Het stilleggen van de kolenoverslag is lastig, omdat kolen essentieel zijn voor de energievoorziening in Nederland, zeker nu de gasaanvoer als gevolg van de oorlog in Oekraïne beperkt is.

Het bedrijf voldoet verder aan alle regels en voorschriften en neemt maatregelen. Er is daarom op dit moment geen sprake van boetes of sancties.

Ervaart u geuroverlast? Meld het bij ons.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem