Damen Shiprepair

Datum: 26-01-2023

Samen met een omwonende die regelmatig overlast meldt op bezoek gaan bij een bedrijf. Dat is niet gebruikelijk en inspecteur Patrick Gase vond het ook best spannend toen hij op 2 december vorig jaar voor de poort van Damen Shiprepair in Amsterdam stond. Het bleek een schot in de roos.

Damen Shiprepair, aan de oever van het IJ, is de laatste grootschalige scheepswerf van Amsterdam. De OD NZKG ontvangt regelmatig meldingen van overlast door inwoners van Amsterdam Noord over dit bedrijf. Meestal gaat het daarbij om geluid.

Waarom besloot je contact op te nemen met deze bewoner?

“Sinds vorig jaar voer ik inspecties uit bij Damen en krijg ik dus ook de meldingen van overlast doorgestuurd. Ik wilde graag met deze meneer in gesprek, omdat hij regelmatig melding van overlast bij ons doet, om te bekijken wat we voor hem kunnen doen. Daarom hebben we in juli 2022 een gesprek gehad om kennis te maken en elkaar eens te spreken over o.a. de meldingen.”

Hoe kwam je op het idee om hem uit te nodigen voor een bezoek aan Damen?

“Tijdens het voorgaande gesprek met elkaar hebben we ook aangegeven dat we  niet alle overlast kunnen wegnemen. Als Damen binnen de geluidsnorm blijft kunnen we hier niets tegen doen. Ik vroeg hem daarom of hij zelf al eens contact heeft gehad met Damen. Dat was niet het geval. Ik stelde daarom voor om een keer met mij mee te gaan, zodat hij inzicht krijgt in het bedrijf en zijn probleem bij de veroorzaker aan kan kaarten.”

Kun je zomaar met een omwonende naar het bedrijf toe?

“Ik heb dit uiteraard eerst aan Damen gevraagd toen ik daar op controle  was. Damen reageerde hier heel positief op. Ze willen graag in contact zijn met de buurt en organiseren hiervoor ook open dagen. Dus onlangs stond ik samen met hem bij Damen voor de deur. Dat was best spannend, omdat je niet weet hoe het uitpakt en ik voelde me natuurlijk wel verantwoordelijk.”

Hoe verliep het bezoek?

“Heel positief. We kregen eerst een presentatie over de historie van het bedrijf en daarna een rondleiding over het terrein. Daarbij kon de bewoner zijn verhaal doen over de overlast die hij ervaart. Deze wordt ook  veroorzaakt door een grote afzuiginstallatie, waarbij heel toepasselijk de boeg van een schip met daarop de naam ‘Heintje Lawaai’ staat (zie foto). Deze ‘lawaaimaker’ blijft echter binnen de geluidsnorm, waardoor wij hier niet tegen op kunnen treden. Damen heeft echter aangegeven dat ze gaan onderzoeken of ze hier toch iets aan kunnen doen.”  

Denk je dat de overlast nu minder wordt?

“Daar kan ik nog niets over zeggen. Ik vind het wel positief dat het bedrijf zelf aangeeft dat ze gaan onderzoeken of er eventueel aanpassingen kunnen plaatsvinden  Ik denk wel dat zo’n bezoek leidt tot meer begrip van beide kanten, zowel bij het bedrijf als degene die overlast ervaart. Damen heeft ook aangegeven dat ze graag meer in contact komen met de buurt. Toen we vertrokken bedankte de bewoner me voor onze inspanning en hij gaf aan dat hij wel begrijpt dat we niet voor elke melding een oplossing kunnen bieden.”

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem