Datum: 09-12-2022

Op aandringen van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft Bilthoven Biologicals (BBio), een producent van het poliovaccin op het Utrecht Science Park, in overleg met de vergunninghouder Stichting-ALt besloten de werkzaamheden met het poliovirus tijdelijk stil te leggen. Directe aanleiding is een recent voorval waarbij het poliovirus in het riool is aangetroffen en een medewerker besmet is geraakt met het poliovirus. De OD NZKG heeft vandaag in overleg met zijn opdrachtgever de Provincie Utrecht tot deze actie besloten.  

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maakte op 28 november bekend dat er die maand poliovirus in het riool op het Utrecht Science Park is gevonden. Donderdag werd ook bekend dat een medewerker van het bedrijf besmet is met het poliovirus. De medewerker zit momenteel in quarantaine.  

Inspectie

De OD NZKG is, in opdracht van het bevoegd gezag de provincie Utrecht, verantwoordelijk voor de vergunningverlening en het toezicht en handhaving op de milieuvergunning van Stichting-ALt. De stichting is vergunninghouder van de brede milieuvergunningen van Utrecht Science Park Bilthoven (USPB). Op het USPB zitten twee instellingen die met poliovirus werken. Direct na de melding van IGJ over het poliovirus in het riool heeft een inspecteur van de OD NZKG het bedrijf gecontroleerd.

Dringende oproep laboratoriumactiviteiten te staken

De Omgevingsdienst constateert een patroon van incidenten met het poliovirus de afgelopen 5 jaren. Het is op dit moment voor de OD NZKG onvoldoende duidelijk of de bedrijfsvoering en de veiligheid op orde is. Dit is aanleiding voor de OD NZKG om het bedrijf dringend te verzoeken de onderzoeksactiviteiten met het poliovirus tijdelijk stop te zetten. Hierop heeft BBio vandaag besloten niet alleen de onderzoeksactiviteiten, maar alle activiteiten met het poliovirus, dus ook de productie van het polio-vaccin, per direct tijdelijk stil te leggen. De Omgevingsdienst heeft Stichting-ALt opgedragen onderzoek uit te voeren naar de oorzaken van de incidenten en maatregelen te identificeren om herhaling van deze incidenten te voorkomen.    

Mogelijk last onder dwangsom 

Als Stichting-ALt onvoldoende inzet pleegt om te zorgen dat dergelijke incidenten nogmaals plaatsvinden, zal de OD NZKG een last onder dwangsom opleggen. Tevens start de OD NZKG een onderzoek naar het melden van ongewone voorvallen. De Omgevingsdienst zal de komende tijd extra toezicht houden. 

Overleg

Op 21 december 2022 was er overleg tussen de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en Stichting AL-t en BBio. Ook IGJ en GGD waren aanwezig. Stichting AL-t en Bbio hebben hun onderzoek naar de oorzaak van het incident aan de OD NZKG gepresenteerd. De Omgevingsdienst wacht de aanvullende informatie en het verbeterplan af en zal alle informatie, samen met het advies van IGJ en GGD, op korte termijn beoordelen.  

Afbeelding via Google: entree Utrecht Science Park Bilthoven

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem