Drone piloten van de omgevingsdienst

Datum: 10-10-2023

Op 9 oktober ondertekende directeur Loes de Maat van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) het convenant waarmee we groen licht krijgen om gebruik te mogen maken van de exploitatievergunning van Omgevingsdienst NL (de overkoepelende organisatie van omgevingsdiensten). Deze vergunning maakt het mogelijk om met een drone in een luchtruim met restricties te vliegen, zoals bij havens of vliegvelden (90% van ons werkgebied). Dit betekent dat we onze drones meer kunnen inzetten voor inspecties en daardoor met hetzelfde aantal mensen meer kunnen doen.

Drones zijn een handig hulpmiddel bij toezicht. Bijvoorbeeld voor volumemetingen van grond, bulk of afvalstoffen die op een locatie aanwezig zijn, thermografische inspecties op broei in afvalstromen en voor toezicht op moeilijk te bereiken locaties of na sluitingstijd van een bedrijf. Ook kunnen drones worden ingezet tijdens een crisissituatie, om vanuit de lucht een totaalbeeld van een incident te geven. De drones worden bestuurd door een aantal inspecteurs die zijn opgeleid als dronepiloot.

Loes de Maat: “Ik was al trots op onze dronepiloten en hoever we als OD NZKG al zijn op dit vlak. En door nu met dit convenant maximaal samen op te trekken binnen Omgevingsdienst NL zetten we weer een hele mooie volgende stap. Zo kunnen we de dronepiloten over en weer inzetten en van elkaars ervaringen leren”.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem