overlast melden

Datum: 01-07-2022

Wanneer je overlast van een bedrijf ervaart – geluid, geur of stof – wil je dat zo snel en eenvoudig mogelijk kunnen melden. Met de nieuwe tool van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) is dit een fluitje van een cent.

Je ruikt een nare geur en wilt hiervan melding maken bij de OD NZKG. Dat kan nu heel makkelijk met onze nieuwe meldingentool op overlast.odnzkg.nl. Je opent de tool op je smartphone en ziet direct op de kaart of er al meer meldingen in de buurt zijn gedaan van deze overlast. Is dit niet het geval, dan kun je in slechts enkele stappen zelf een melding maken. Als je een vermoeden hebt bij welk bedrijf de geur vandaan komt, kun je dit ook aangeven.

Getest door inwoners

De nieuwe tool vervangt het meldformulier en is samen met bewoners ontwikkeld. Een aantal inwoners van Tuindorp Oostzaan, een wijk waar regelmatig geuroverlast wordt ervaren, heeft de meldingentool getest. Inwoner Gert Jan Bakker: ‘Bij het meldformulier moest je best veel stappen doorlopen om een melding te kunnen doen. Ik vind het een goede ontwikkeling dat de omgevingsdienst de eindgebruikers heeft laten meedenken over de nieuwe tool, waarmee je veel sneller een melding kunt doen. Tijdens het testen kwamen nog een paar goede punten naar voren om de tool nog wat gebruiksvriendelijker te maken”.

Grote stap

Directeur Toezicht & Handhaving Mario Bakker is blij met de nieuwe tool: “We zijn continu op zoek naar hoe we het proces om meldingen te doen en af te handelen nog verder kunnen optimaliseren. Met deze nieuwe tool zetten we hierin een grote stap. Binnen één minuut heb je je melding gedaan en als je dat wilt, word je op de hoogte gehouden van onze aanpak van de overlast.”

Mobiele website

De tool is eigenlijk een mobiele website. Je hoeft hem niet als app te downloaden via de Apple Store of de Google Play Store. Zo bespaar je data en opslagruimte op je telefoon. Je opent hem door naar overlast.odnzkg.nl te gaan. Tip: zet een icoontje van de tool op je startscherm tussen je andere apps, zodat je hem direct kunt openen. Hoe je dat doet, lees je onderaan dit artikel.

Twee verschillende tools

In 2021 introduceerde de OD NZKG een nieuwe meldingen-app speciaal voor overlast afkomstig van Tata Steel. De nieuwste tool is bedoeld voor meldingen van overlast afkomstig van alle andere bedrijven. Mario Bakker: “De twee tools blijven voorlopig naast elkaar bestaan. De meeste meldingen die we krijgen gaan over Tata Steel en het is voor ons efficiënter om hiervoor de bestaande tool aan te houden. Bovendien zijn de inwoners van de IJmond net aan deze tool gewend. Mogelijk voegen we ze op termijn samen.”

Meldingentool op Startscherm Android-toestel zetten

  1. open de browser Chrome;
  2. ga naar overlast.odnzkg.nl;
  3. tik rechtsboven op een pictogram met drie stipjes;
  4. klik op ‘Toevoegen aan startscherm’.

Meldingentool op Beginscherm iPhone/iPad zetten

  1. open de app waarmee je internet;
  2. ga naar overlast.odnzkg.nl;
  3. klik onderin (bij de iPad bovenin) op de deelknop;
  4. klik op ‘Zet op beginscherm’.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem