iemand die aan een bureau werkt

Datum: 23-02-2023

Immissie, emissie, MTR, PAK’s, ZZS, zomaar een paar termen uit een willekeurige milieuvergunning. Voor medewerkers van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied zijn deze begrippen gesneden koek, maar de gemiddelde Nederlander zegt het weinig tot niets. En laten deze mensen nu ook in de buurt van overlastgevende fabrieken wonen. Hoe zorgen we ervoor dat we hen meenemen in onze werkwijze en overwegingen en voorkomen we dat ze afhaken vanwege een ingewikkeld document? Tijdens een bewonersbijeenkomst besloot Nicky Hoebe hier iets mee te doen. Ze maakte een publieksvriendelijke samenvatting van een maatwerkbesluit: ‘wij vragen bedrijven ook om een niet-technische samenvatting bij aanpassingen, waarom doen we dit dan zelf niet richting inwoners?”

Hoe kwam je op het idee om een publiekssamenvatting te maken?

“Tijdens een bewonersbijeenkomst gaf een van de aanwezigen aan dat hij de vergunning voor een bedrijf had gelezen, maar er helemaal niets van snapte. Hij vroeg of dit niet eenvoudiger kon. De andere aanwezigen beaamden dit. Ik vond dit een heel begrijpelijke opmerking. Zelf vragen wij van bedrijven ook altijd een niet-technische samenvatting wanneer ze iets willen aanpassen. Waarom doen wij dit dan ook niet voor bewoners?”

Hoe heb je het aangepakt, was het een lastige klus?

“Het was best een lastige klus: wat zijn hoofdzaken en wat is minder belangrijk en het uitleggen van lastige begrippen. Zelf zit ik ook behoorlijk in de materie dus je moet steeds bedenken wat leg je uit en wat spreekt voor zich. Ik heb veel op internet gezocht: hoe wordt het uitgelegd op wikipedia, infomil of iplo.nl. Iplo is het nieuwe Infomil en daar staat heel veel goede informatie op.”

Hoeven omwonenden nu niet meer het besluit zelf te bekijken?

“Ik zou het zelf wel doen om te zien of ik daar terug kan vinden wat er in de samenvatting staat en of ik het nu beter begrijp. In de samenvatting lees je waar het besluit over gaat en wat de onderbouwing is, maar het is geen juridisch document.”  

Vind je dat dit bij elke vergunning/elk officieel document gemaakt zou moeten worden?

“Nee. Het is best veel werk en ik denk dat het niet bij elke vergunning relevant is. Maar het is wel zinvol bij veranderingen die echt belangrijk zijn voor de omgeving, zoals een vergunning voor een nieuwe fabriek. Ik denk dat het leidt tot meer begrip voor onze besluitvorming en misschien wel minder bezwaar of beroep”

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem