Caroline uit Tuindorp Oostzaan

Datum: 06-10-2023

In het werkgebied van de OD NZKG wonen veel mensen dichtbij industrie. Hoeveel last hebben zij van omliggende bedrijven? En hoe denken zij over de Omgevingsdienst? Caroline de Groot woont in Tuindorp Oostzaan. ‘Waar ik woon, hebben we vooral geuroverlast van Bunge, een fabriek die plantaardige en dierlijke oliën en vetten produceert, en ICL, een kunstmestfabriek. Het is een heel zoete, weeïge, misselijkmakende geur – vaak ook ’s nachts. Als je dan in de zomer alle ramen open hebt, word je daar wakker van. Dat is echt niet leuk.’

Geen geurnormen

‘Toen ik hier acht jaar geleden kwam, had ik heel veel onderzoek gedaan, rapporten gelezen en tevredenheidsonderzoeken geraadpleegd. Maar ik heb dit toch onderschat; over die geur las ik eigenlijk niets. Maar de oude bewoners zeggen wel: het hoort erbij als je hier woont. Als ik dat van tevoren had geweten, was ik hier niet komen wonen. Er zijn allerlei normen voor industrie, maar voor zover ik weet niet voor geur. Er is wel een onderzoek geweest waar het in is vastgelegd dat die overlast er is, maar ik weet verder niet wat daarmee is gebeurd.’

Klachten indienen

‘Ik heb er regelmatig contact over met de Omgevingsdienst, vooral met inspecteur Edgar Asma. Dat verloopt erg plezierig. Ik heb het gevoel dat hij echt begaan is met ons en we worden ook echt goed geïnformeerd. Dat contact is vaak met een klein groepje van drie bewoners. Er is ook een WhatsApp-groep met meer bewoners, maar die lag een tijdje beetje stil. We kregen van de Omgevingsdienst het verzoek om overlast zoveel mogelijk te melden, want die statistieken zijn belangrijk voor hun onderhandelingspositie. Maar op een gegeven moment ben je er ook wel een beetje moe van, zo’n klacht indienen is best een tijdrovend klusje. En achteraf indienen heeft niet zoveel zin: ze moeten direct in actie kunnen komen en zelf ook kunnen ruiken hoe erg het is.’

Onderzoek

‘Ik begrijp dat er wordt gewerkt aan een nieuwe omgevingsvergunning. Ik hoop dat daarin ook geurnormen worden opgenomen en dat de andere normen worden aangescherpt, want ik moet wel om de paar dagen mijn vensterbanken schoonmaken, omdat het echt smerig is van de uitstoot. Er zitten namelijk best wat lelijke stoffen in. Daar word je niet vrolijk van.

Het lijkt me heel belangrijk dat er ook onderzoek wordt gedaan naar de effecten van die stoffen op de gezondheid van omwonenden, dat is voor zover ik weet nog niet gedaan. Ik ben zelf over de zestig, dus mij maakt het niet zoveel uit, maar als ik kleine kinderen had zou ik hier niet komen wonen.’

Economisch belang

‘Ook vraag ik me als burger soms af of zo’n Omgevingsdienst of de overheid in het algemeen wel bestand is tegen de macht van de industrie. Het economisch belang wordt vooropgesteld, maar ik denk dat de gezondheid van burgers veel belangrijker is of dat in elk geval zou moeten zijn. Zeker met de oprukkende woningbouw.

Als ik schade veroorzaak, moet ik het ook vergoeden. Waarom die bedrijven niet? Dat is eigenlijk niet uit te leggen. Het doel van de Omgevingsdienst lijkt mij toch vooral het beschermen van de belangen van de bevolking. Wat mij betreft mogen ze dus nog best wat activistischer optreden, want de omgeving gaat de mensen die er werken volgens mij echt wel aan het hart, dat merk ik zeker in het contact.’

Algemeen belang

‘Er zijn vast manieren om fabrieken schoner te maken. Daar heb ik geen verstand van verder, maar ik kan me niet voorstellen dat het niet kan. Maar dat kost natuurlijk geld en dat gaat dan van de winst van die bedrijven af. Toch vind ik dat je dat nu best mag verwachten van bedrijven, dat ze daar een deel van hun winst voor afstaan. De overheid kan die normen best aanscherpen, vind ik. Maar er wordt over onderhandeld, iets wat ik verbazingwekkend vind. Dat mag wat mij betreft best wat eenzijdiger worden opgelegd, dat gebeurt met andere wetten ook. De overheid heeft één doel: het beschermen van het algemeen belang. Het economisch belang is daar misschien onderdeel van, maar hoe kun je gezondheid meenemen in die onderhandeling als je daar geen onderzoek naar hebt gedaan?’

Meer verduurzamen

‘De overlast is sinds ik hier woon overigens wel minder geworden. De concentratie van de geur lijkt minder en ook de duur van de overlast. Ik zou best willen weten wat er nog meer mogelijk is om de industrie te verduurzamen. Hoe meer ik erover weet, hoe meer vragen er bij me opkomen. Er gebeurt wel wat, maar is dat wat je redelijkerwijs mag verwachten, of is er meer mogelijk?’

De OD NZKG bestaat 10 jaar! Dit interview en verhalen van andere bewoners lees je op onze 10-jaar OD NZKG website

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem