Per 1 januari 2023 moet ieder kantoor groter dan 100 m2 zijn voorzien van een geldig energielabel, met minimaal niveau energielabel C. Voldoet het pand niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting is opgenomen in het Bouwbesluit. Vanaf 1 januari 2024 is dit het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (Bbl).
Alle informatie over deze verplichting en de uitzonderingen vindt u op de website van de RVO.
In dit handige overzicht zijn de regels uit het Bouwbesluit overzichtelijk gevisualiseerd. Zo kunt u zien in welke gevallen uw kantoorgebouw label C verplichting heeft en welke uitzonderingen gelden.
Stappenplan voor kantooreigenaar
Check uw huidige energielabel
Log in op de website EP-Online van de Rijksoverheid om uw energie label te checken. Heeft uw kantoor al energielabel A, B of C, dan hoeft u in principe niets te doen, als uw label niet is verlopen.
Bent u eigenaar van een gebouw en kunt u het energielabel niet vinden in de officiële landelijke database van EP-Online? Neem dan eerst contact op met de energieadviseur of certficaathouder die de opname heeft uitgevoerd voor van het afgeven van het energielabel.
Optie 1 Geldigheid label verloopt of is verlopen
Let goed op wanneer uw label is verlopen. De geldigheidsduur van een label is tien jaar.
Optie 2: uw kantoor heeft nog geen energielabel
Laat een energieadviseur een inschatting maken van de energiezuinigheid van uw gebouw.
Denkt uw adviseur dat uw pand energiezuinig is (label A t/m C)? Dan kan uw adviseur een labelberekening maken, registreren en afmelden.
Denkt uw adviseur dat uw pand niet energiezuinig is (label D t/m G)? Dan moeten eerst energiebesparende maatregelen worden uitgevoerd. Lees hieronder in welke 4 stappen dat gaat.
Optie 3: uw kantoor heeft label D t/m G
Volg de 4 stappen om uw pand naar energielabel C te tillen, of beter nog: naar label A of B!
Stap 1: Vraag een maatwerkadvies aan
Een energieadviseur (erkend EPA-U adviseur) signaleert noodzakelijke energiebesparende maatregelen en maakt een kostenberekening.
Stap 2: Verken financiële regelingen
RVO ondersteunt het nemen van energiebesparende maatregelen met een aantal subsidies. Bekijk de subsidiewijzer van RVO.
Stap 3: Voer de maatregelen uit
Voer de energiemaatregelen uit om in ieder geval op energielabel C te komen. Zorg ook direct voor de uitvoering van ‘no regret’-maatregelen. Dit zijn maatregelen die bijdragen aan een energieneutraal en toekomstbestendig kantoor.
Stap 4: Laat een nieuw energielabel opstellen
Schakel opnieuw een energieadviseur in om het nieuwe label vast te stellen en te registeren. Het maken van een label duurt één tot enkele weken en is na vaststelling tien jaar geldig.