De 33 kilometer lange dijken tussen Hoorn en Amsterdam worden versterkt. De Markermeerdijken beschermen 1,2 miljoen Noord-Hollanders tegen overstroming. Grote delen van de dijken werden in 2006 en in 2011 na onderzoek door het Waterschap afgekeurd.
Plannen om de dijk te versterken zijn eind 2018 door Gedeputeerde Staten van provincie Noord-Holland goedgekeurd in het Projectplan Markermeerdijken. Tegelijk daarmee is de omgevingsvergunning verleend voor het afwijken van de geldende bestemmingsplannen, het wijzigen van het provinciaal monument en het kappen van bomen. Hiertegen liep een beroepsprocedure.
In april 2020 bepaalde de Raad van State dat het plan kan worden uitgevoerd, omdat mogelijke gevolgen van de dijkversterking voor de natuurgebieden aanvaardbaar zijn en de monumentale waarden van de dijken niet op onaanvaardbare wijze in het gedrang komen.
Het project voor de versterking van de dijken wordt uitgevoerd door de Alliantie Markermeerdijken. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft gekozen voor een alliantievorm met de aannemer. In deze vorm werkt de aannemer die de aanbesteding wint, in nauwe samenwerking met het Hoogheemraadschap, het ontwerp uit en bepaalt de wijze van uitvoering.
Bij de versterking worden veel verschillende en innovatieve methodes ingezet. Dat is nodig, want het gebied is groot en veelzijdig. De slappe ondergrond van klei en veen maakt de werkzaamheden extra ingewikkeld. Het gebied heeft een bijzondere geschiedenis. De dijk zelf is een provinciaal monument. Er zijn veel verschillende partijen betrokken en voor omwonenden in het gebied staat de dijk soms vrijwel letterlijk in hun tuin. Dat maakt dat de vergunningverlening zorgvuldig moet verlopen.
Vanaf 2020 voert de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) in opdracht van de verschillende bevoegde gezagen in het project (provincie Noord Holland en de gemeenten Hoorn, Koggeland, Edam/Volendam, Waterland en Amsterdam) de vergunningverlening-, toezicht en handhavingstaken uit te voeren voor de werkvelden bouw, bodem en milieu.
Voor het project is besloten dat de coördinatieregeling op grond van de Waterwet van toepassing is. Dit betekent dat verschillende besluiten, zoals bijvoorbeeld een Projectplan Waterwet, een natuurvergunning en een omgevingsvergunning gezamenlijk worden voorbereid en ter inzage gelegd. Daardoor kan er in één keer op alle gecoördineerde besluiten zienswijzen worden ingebracht. In opdracht van de provincie Noord-Holland voert in dit project de OD NZKG de taak van coördinator uit.
De afgelopen jaren zijn de besluiten rondom een projectwijziging bij de Bedijkte Waal en extra modules bij Katwoude door ons gecoördineerd.
Verder zijn er sinds 2020 tientallen omgevingsvergunningen afgegeven voor tijdelijke bouwwerken en ingrepen zoals, depots, rijbanen, grondpakketten, maar ook voor permanente kunstwerken zoals sluizen, inlaten en damwanden.
Het project kent een enorm groot grondverzet (af- en aanvoer en verplaatsing grond). De OD NZKG houdt toezicht om te zorgen dat de saneringen en het verplaatsen, opslaan en toepassen van grond volgens de regels verloopt.
Het project van de versterking van de Markermeerdijken loopt nog enkele jaren door. Voor de OD NZKG lopen de werkzaamheden langzaam af. De verwachting is dat nog maar enkele tijdelijke vergunningen binnenkomen bij de OD NZKG. Alleen het toezicht op het grondverzet vraagt voorlopig nog aandacht.
De samenwerking met de Alliantie Markermeerdijken, Hoogheemraadschap Hollands Kwartier, de omgevingsdiensten Noord-Holland Noord en IJmond, de betrokken gemeenten en andere overheidsinstellingen is de afgelopen jaren goed verlopen waardoor er ieder vanuit zijn eigen rol, constructief en slagvaardig gehandeld kon worden.