De 33 kilometer lange dijken tussen Hoorn en Durgerdam worden versterkt. De Markermeerdijken beschermen 1,2 miljoen Noord-Hollanders tegen overstroming. Grote delen van de dijk tussen Amsterdam en Hoorn werden door het Waterschap afgekeurd. Ze zouden niet meer voldoen aan de veiligheidseisen.
Eind 2018 keurden Gedeputeerde Staten van provincie Noord-Holland het projectplan Markermeerdijken goed. De omgevingsvergunning is verleend voor het afwijken van de geldende bestemmingsplannen, het wijzigen van het provinciaal monument en het kappen van bomen. Hiertegen liep een beroepsprocedure.
In april 2020 bepaalde de Raad van State dat het plan kan worden uitgevoerd, omdat de eventuele gevolgen van de dijkversterking voor de natuurgebieden aanvaardbaar zijn en de monumentale waarden van de dijken niet op onaanvaardbare wijze in het gedrang komen. Met de uitspraak van de Raad van State gaat het project een volgende fase in. Nadat al begonnen was met enkele vergunningsvrije werkzaamheden, kan de uitvoering nu echt van start.
Het project ter versterking van de dijken wordt uitgevoerd door de Alliantie Markermeerdijken. Deze bestaat uit het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier als opdrachtgever en een consortium van marktpartijen.
Bij de start van het project coördineerde de provincie Noord-Holland als bevoegd gezag zelf de vergunningverlening. Ondertussen heeft de provincie de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) opdracht gegeven dat te doen. De meerwaarde die wij aan het project leveren is dat we het VTH-proces (vergunningverlening, toezicht en handhaving) zo effectief en efficiënt mogelijk laten verlopen. Mede door een projectmatige aanpak.
Bij de versterking worden veel verschillende en innovatieve methodes ingezet. Dat is nodig, want het gebied is groot en veelzijdig. De slappe ondergrond van klei en veen maakt de werkzaamheden extra complex. Het gebied heeft een bijzondere historie. De dijk zelf is een provinciaal monument. Er zijn erg veel verschillende partijen betrokkenen en de omwonenden zijn erg betrokken bij het gebied. Dat maakt dat de vergunningverlening erg zorgvuldig moet verlopen.
Wij coördineren nu het grote en ingewikkelde vergunningentraject. Hier zijn meerdere gemeenten en overheden zijn betrokken. Het gaat hierbij naast de omgevingsvergunningen ook om de natuurvergunning, ontgrondingenvergunning, MER en het Projectplan Waterwet. Die vergunningen gaan niet alleen over de versterking van de dijken zelf. Het betreft ook de bouw van bijvoorbeeld sluizen en bruggen. Maar ook een stadsstrand op de oeverdijk bij Hoorn en diverse wandel- en fietspaden.