Datum: 14-02-2023

Bijna helft van de kantoren voldoet niet 

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) is gestart met de handhaving op de kantoren die op dit moment nog geen Energielabel C hebben. Bijna de helft van de kantoren voldoet niet, blijkt uit een inventarisatie van de OD NZKG. De eerste waarschuwingsbrieven zijn vandaag verstuurd. Als de verplichte maatregelen niet binnen 12 weken zijn genomen of er geen concreet verbeterplan met planning is ingediend, kan er een last onder dwangsom* volgen. 

Sinds november 2018 is het Bouwbesluit 2012 gewijzigd. De Rijksoverheid streeft ernaar zoveel mogelijk gebouwen energiezuinig te maken. Per 1 januari 2023 is een energielabel voor kantoorgebouwen verplicht en mag een kantoorgebouw zonder label niet meer gebruikt worden als kantoor. Dit betekent dat ieder kantoor groter dan 100 m2 minimaal Energielabel C moet hebben. 

Van informeren naar waarschuwen 

Eigenaren van kantoorgebouwen zijn afgelopen twee jaar door het Rijk en ook de OD NZKG geïnformeerd over de verplichting van een Energielabel C per 1 januari 2023. Het gaat om kantoorgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100 m2 in de gemeenten Amsterdam**, Zaanstad, Haarlemmermeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel Uithoorn en Aalsmeer.   

Handhaving bij ongeveer de helft

Uit een eerste inventarisatie blijkt dat er in deze gemeenten ruim 1400 kantoorpanden zijn die moeten voldoen aan deze nieuwe regelgeving. Ongeveer 650 daarvan voldoen niet aan Energielabel C, blijkt uit de inventarisatie van de OD NZKG, en zijn daarmee in overtreding***. Zij ontvangen de komende weken een waarschuwingsbrief. De eerste brieven zijn vandaag verstuurd. Als de verplichte maatregelen niet binnen 12 weken zijn genomen, of er geen concreet verbeterplan met planning is ingediend, kan de Omgevingsdienst bijvoorbeeld een last onder dwangsom opleggen. De OD NZKG benadrukt dat de handhaving er niet op gericht is bedrijven te sluiten, maar geeft met de waarschuwingsbrief wel aan dat de tijd van vrijblijvendheid voorbij is. De Omgevingsdienst verwacht dat door het ingezette handhavingsproces de kantoren zo snel mogelijk zullen voldoen aan de verplichting van Energielabel C.  

Kantoren met onduidelijke status 

Naast de kantoorgebouwen die uit de eerste inventarisatie van de OD NZKG naar boven zijn gekomen, zijn er ook nog gebouwen waarvan nog niet vaststaat of deze onder de verplichting vallen. Het gaat hier veelal om werkplaatsen met een kantoor erbij. Dat zijn er ruim 800 in ons werkgebied. De OD NZKG onderzoekt momenteel welke van deze gebouwen wel onder de verplichting vallen en welke daarvan in overtreding zijn.   

* Een last onder dwangsom (LOD) is een dwangmiddel. Het opleggen van een last onder dwangsom heeft als doel een overtreding ongedaan maken of het voorkomen van verdere overtredingen. Als hieraan niet binnen de gestelde termijn wordt voldaan moet er een geldsom worden betaald.  

** Voor de kleine Amsterdamse kantoren met een oppervlakte van 100 tot 800 m2 doet Amsterdam zelf het toezicht. Voor de grotere kantoren in Amsterdam en alle kantoren in de hierboven genoemde gemeenten doet de Omgevingsdienst het toezicht namens de gemeenten. 

*** Deze cijfers zijn exclusief de gebouwen waarvoor Amsterdam zelf toezicht doet. 

Meer weten over Label C?

Energiebesparingsplicht – info voor bedrijven (odnzkg.nl)

Veelgestelde vragen over Energielabel C (odnzkg.nl)

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem