Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingegaan. Wilt u als bedrijf bepaalde activiteiten uitvoeren, dan heeft u onder andere te maken met algemene milieuregels uit:
Met een maatwerkvoorschrift kan het bevoegd gezag in individuele gevallen afwijken van een algemene milieumaatregel. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn in verband met lokale omstandigheden. U kunt zelf ook een maatwerkvoorschrift aanvragen.
Overgangsrecht
In sommige gevallen ontstaan maatwerkvoorschriften automatisch door het overgangsrecht. Bijvoorbeeld voor activiteiten die per 1 januari 2024 niet meer vergunningplichtig zijn voor milieu. Een aantal vergunningsvoorschriften gelden dan nu als maatwerkvoorschriften.
Gelijkwaardige maatregel milieu
Een andere mogelijkheid om af te wijken van een algemene milieuregel is de gelijkwaardige maatregel. Dit kan als deze gelijkwaardige milieumaatregel minimaal hetzelfde resultaat geeft als de algemene milieumaatregel. U moet meestal vooraf toestemming vragen. Soms is het voldoende om een melding te doen.
Aanvragen via Omgevingsloket
Via het Omgevingsloket vraagt u een ‘aanvraag maatwerkvoorschrift’ of ‘toestemming gelijkwaardige maatregel’ aan. Ook kunt u een ‘melding gelijkwaardige maatregel’ indienen via het Omgevingsloket.
Behandeling van uw verzoek
De OD NZKG beoordeelt uw aanvraag en neemt meestal binnen 8 weken een besluit. U ontvangt hierover per e-mail bericht.
Kosten
U betaalt leges voor het in behandeling nemen van een aanvraag maatwerkvoorschrift of gelijkwaardige maatregel.
U kunt binnen 6 weken bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.