PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn stoffen die door de chemische industrie zijn gebruikt voor verschillende toepassingen. PFAS zijn niet afbreekbaar en zijn een risico voor onze leefomgeving en het milieu. In Nederland zijn PFOS en PFOA de meest voorkomende PFAS stoffen. Meer over PFAS.
De bodemkwaliteitskaart is een wettelijk hulpmiddel bij graafwerkzaamheden waarbij grond wordt aangevoerd of afgevoerd en de mogelijkheid tot vrijstelling van bodemonderzoek. U kunt op de PFAS-bodemkwaliteitskaart de gemiddelde gehalten achtergrondconcentratieniveaus en ontgravingskwaliteit voor PFOS en PFOA raadplegen.
Deze PFAS-bodemkwaliteitskaart is in 2025 herzien en wordt de komende tijd per gemeente bestuurlijk vastgesteld. De gemeente Haarlemmermeer heeft dit al gedaan. De PFAS-bodemkwaliteitskaart Gemeente Haarlemmermeer gaat op 3 juli 2025 in werking.
De beleidsregels van gemeenten Amsterdam en Zaanstad gelden alleen voor het saneren van locaties met een PFAS-verontreiniging. U vindt de beleidsregels op www.officiële bekendmakingen.nl:
Voor het toepassen van PFAS-houdende grond maken alle gemeenten binnen het Noordzeekanaalgebied gebruik van het Landelijk handelingskader waarin de werkwijze en toepassingswaarden voor hergebruik van PFAS-houdende grond staan beschreven.
Handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie
Voor gemeenten binnen het Noordzeekanaalgebied kunt de vernieuwde PFAS bodemkwaliteitskaart gebruiken als basis voor een milieu verklaring bodemkwaliteit voor het toepassen van grond.
Voorwaarde is dat de grond op basis van de toepassingswaarden uit het landelijk Handelingskader mag worden toegepast en dat er geen sprake is van een op PFAS verdachte locatie of bronlocatie. Een vooronderzoek is daarom noodzakelijk. Tot het moment dat een gemeente de herziene PFAS-bodemkwaliteitskaart in werking heeft laten treden kunt u gebruik maken van de oude PFAS-ACN-kaart.
Het PFAS-beleid is gebaseerd op de inzichten van het RIVM, de beleidsregel PFAS van de provincie Noord-Holland en het Landelijk Handelingskader van het Rijk.
Het Landelijk Handelingskader gaat bij het bepalen van de toepassingseis van PFAS-houdende grond uit van de toepassingseisen van de genormeerde stoffen. In het stroomschema toepassingen PFAS-houdende grond vindt u de PFAS-gehalten waaraan de toepassingsmogelijkheden worden getoetst.