Datum: 29-12-2020

2020 is op allerlei fronten een bijzonder jaar. Van dinsdag 29 tot en met donderdag 31 december hielden onze inspecteurs de ‘verkoopcontroles’ van vuurwerk. Maar zowel door het tijdelijke vuurwerkverbod als door de maatregelen van de nieuwe lockdown (waarbij alle niet-noodzakelijke winkels moesten sluiten), liepen deze controles en de voorbereidingen daarop dit jaar heel anders.

Marcel Spronk, milieu-inspecteur en coördinator vuurwerkcontroles bij de OD NZKG en lid van de landelijke werkgroep Vuurwerk coördinatoren:

‘Onze toezichthouders hebben deze drie dagen 58 vuurwerkverkooppunten in ons werkgebied bezocht, sommige meer dan een keer. Een groot aantal ondernemers was, begrijpelijkerwijs, gefrustreerd en boos. Toch hielden verreweg de meesten zich, al dan niet na aandringen van ons, netjes aan het tijdelijk vuurwerkverbod en aan de lockdown-regels. Slechts twee ondernemers vielen vanwege diverse overtredingen op. Bij hen wordt dan ook een last onder dwangsom opgelegd. Al met al waren deze drie dagen van controles ook voor ons anders dan anders. Voor nu wens ik iedereen een goede jaarwisseling!’

Opeenhoping van vuurwerk?

In november besloot de Tweede Kamer een tijdelijk vuurwerkverbod in te voeren om de druk op de zorg te ontzien. Dit jaar mocht geen consumentenvuurwerk van de categorie F2 worden verkocht en afgestoken. Alleen het zogenaamde Fop- en Schertsvuurwerk van de categorie F1 werd toegestaan. Het Vuurwerkbesluit werd hiertoe aangepast. Dit tijdelijke vuurwerkverbod riep veel vragen op. De angst was onder meer dat het vuurwerk wat ook nog steeds vanuit China bij de importeurs binnen kwam, te veel zou zijn om op deugdelijke wijze op te slaan en dat dit hierdoor in het land verspreid zou worden bij vuurwerkverkooppunten en diverse andere locaties binnen Nederland. Ondertussen weten we dat dit niet het geval is: het vuurwerk wordt opgeslagen bij de importeurs zelf, in Duitsland en als laatste optie in de haven van Rotterdam.

Opslag van vuurwerk

Opslag van F2 vuurwerk is overigens toegestaan. Dit geldt voor de vuurwerkverkooppunten die gesloten moeten zijn tot 19 januari 2021 en voor de verkooppunten die uitgezonderd zijn van de lockdown. Als er bij een verkooppunt F2 vuurwerk of meer dan 200 kg F1 vuurwerk ligt opgeslagen, dan moet deze opslag voldoen aan de regels uit het Vuurwerkbesluit. Inspecteurs van de Omgevingsdienst hebben hier al op gecontroleerd. Bij de voorcontroles zijn, op een paar kleine overtredingen na, geen schokkende zaken tegengekomen.

Vuurwerkcontroles anders dan anders

Vuurwerverkooppunt dicht
Vuurwerkverkooppunt gesloten

Vervolgens werden nieuwe coronamaatregelen aangekondigd en mogen alleen de noodzakelijke winkels open blijven. De meeste vuurwerkverkooppunten zijn vanwege deze maatregelen gesloten. De toezichthouders van de Omgevingsdienst zullen de komende dagen controleren of het tijdelijk vuurwerkverbod wordt nageleefd en indien noodzakelijk overgaan tot het handhaven hiervan. Dit jaar zijn de controles zowel administratief als ter plaatse. We bestuderen de website van vuurwerkverkopers om te kijken of zij niet alsnog online vuurwerk aanbieden. We checken of de vuurwerkverkoop-punten die nu gesloten zijn, ook daadwerkelijk dicht zijn en niet op een andere manier vuurwerk verkopen. Zij mogen namelijk ook niet het eerder op hun website bestelde fop- en schertsvuurwerk verkopen via een afleverluik, een deur of een raam van de winkel. En zelf afleveren bij klanten is helaas verboden. Daarnaast voeren we controles uit bij de vuurwerkverkooppunten die wel open mogen zijn. Ook worden er enkele steekproeven uitgevoerd bij supermarkten die F1 vuurwerk verkopen. We kijken hoe de verkoop verloopt en of er niet alsnog het nu verboden type F2 vuurwerk verkocht wordt. Indien wij tijdens het toezicht overtredingen van het Vuurwerkbesluit tegenkomen zullen wij handhavend optreden.

Eerder schreven we al over de voorcontroles rond de opslag van vuurwerk.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem