Datum: 24-12-2018

Tientallen locaties in de regio mogen vanaf vrijdag 28 december weer consumentenvuurwerk verkopen. Om ervoor te zorgen dat de opslag en verkoop veilig verloopt, voert de OD NZKG controles uit bij de verkopers in de gemeenten Amsterdam, Zaanstad, Aalsmeer, Haarlemmermeer, Amstelveen, Ouder-Amstel, Diemen en Uithoorn.

De OD NZKG verleent vergunningen en voert het toezicht op en de handhaving van het Vuurwerkbesluit uit in opdracht van bovengenoemde gemeenten. Acht teams van inspecteurs van de omgevingsdienst controleren in totaal zo’n zestig verkooppunten voor consumentenvuurwerk.

Verkoopdagen

Dit jaar zijn de verkoopdagen van vuurwerk op vrijdag 28, zaterdag 29 en maandag 31 december. Omdat 30 december op een zondag valt, mag op deze dag volgens het Vuurwerkbesluit geen vuurwerk worden verkocht. Op zondag wordt steekproefsgewijs gecontroleerd of er toch geen consumentenvuurwerk wordt verkocht.

Controles op naleefgedrag

In het najaar heeft bij alle verkooppunten een voorcontrole plaatsgevonden, waarbij onder andere is gekeken naar de brandveiligheid, de wijze van brandbestrijding en de constructie van de opslagvoorziening. Tijdens de drie verkoopdagen staan ook de gedragsregels centraal, zoals: hoe is het personeel geïnstrueerd, is de voorraad bij de balie niet te groot, worden de maximale hoeveelheden per vuurwerkpakket niet overschreden en gaat het om goedgekeurd vuurwerk.

Maatregelen

Afhankelijk van de situatie controleren de inspecteurs de verkooppunten een aantal keer tijdens  de toegestane verkoopdagen. Het naleefgedrag in de regio is over het algemeen goed. De ervaring leert daarnaast dat vrijwel alle bedrijven bekend zijn met de eisen uit het Vuurwerkbesluit. Houdt een bedrijf zich niet toch aan de regels, dan treden de inspecteurs hier direct bestuursrechtelijk of strafrechtelijk tegen op. Afhankelijk van de soort en zwaarte van de overtreding, wordt bepaald welke maatregelen moeten worden genomen.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem