Datum: 31-12-2022

De huidige weersomstandigheden laten het helaas niet toe vuurwerkshows op oudjaarsavond op een veilige en verantwoorde manier door te laten gaan. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft hiertoe na intensief overleg vanmiddag besloten. De OD NZKG is namens de Provincie Noord Holland het bevoegd gezag voor het geven van toestemming voor vuurwerkshows in ons werkgebied, waaronder in Amsterdam. 

Evenementen met veel bezoekers en veel vuurwerk moeten op een veilige manier worden georganiseerd. We kijken daarom goed naar het weer en de vooruitzichten, de omstandigheden ter plekke en voeren veel overleg met andere betrokkenen. We hebben eerder toestemming gegeven voor het afsteken van vuurwerk, en ook wij willen dat de geplande vuurwerkshows kunnen doorgaan, maar kan dat ook onder deze weersomstandigheden met zeer stevige wind op een veilige manier?  

Alle betrokkenen geraadpleegd 
Hierover is vandaag veel overleg gevoerd met alle betrokkenen, zoals brandweer en pyrotechnici (de vuurwerkexperts die de ontbranding verzorgen) en hebben we het KNMI geraadpleegd. Ook zijn de locaties van de vuurwerkshows nogmaals bezocht. De Omgevingsdienst toetst vervolgens aan de wet* en concludeert dat met de verwachte zware windstoten en windkracht 6 of hoger het niet is toegestaan vuurwerk te laten ontbranden.  

Vuurwerk en wind 
Vuurwerk afsteken is toegestaan bij een windkracht tot maximaal 9 meter per seconde. Er worden de hele avond windvlagen van 10 meter per seconde verwacht, met pieken tot 20 meter per seconde.  Vuurwerk dat de lucht in gaat, kan in zo’n windvlaag meters verder horizontaal terecht komen, je hebt hier geen controle over. Dat zorgt met name in de binnenstad voor onaanvaardbare risico’s. De Omgevingsdienst kan daarom geen toestemming geven voor de verschillende vuurwerkshows.  

* Paragraaf 3.2 artikel 3.7 regeling bedrijfsmatig tot ontbranding brengen van vuurwerk 

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem