Gaat u een kantoorgebouw of woning bouwen of slopen in het werkgebied van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG)? Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig.
De OD NZKG behandelt namens een aantal gemeenten en provincies de vergunningsaanvraag bouw voor bedrijven in de volgende gemeenten en provincies:
De informatie op deze pagina geldt vanaf 1 januari 2024 als de Omgevingswet ingaat.
Doe altijd eerst de Vergunningcheck op het Omgevingsloket om te kijken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Komt u er zelf niet uit? Schakel dan een adviesbureau in die u helpt bij het indienen van uw aanvraag.
Het is belangrijk dat u voordat u een aanvraag omgevingsvergunning indient uw plan bespreekt met de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG). Dit heet vooroverleg. Bij vooroverleg kijkt u samen met de OD NZKG:
Door vooraf uw plannen te bespreken vergoot u de kans dat uw definitieve aanvraag sneller wordt behandeld. Het vooroverleg is geen onderdeel van de wettelijke procedure. Deze begint pas nadat een definitieve aanvraag is ingediend.
Als u geen vooroverleg aanvraagt en u direct uw aanvraag omgevingsvergunning indient en uw aanvraag niet compleet is, dan kan de OD NZKG uw aanvraag buiten behandeling laten en moet u leges betalen voor het toetsen van uw plan.
U kunt vooroverleg aanvragen op twee manieren:
U vraagt een omgevingsvergunning bouw aan via het Omgevingsloket.
Naast een omgevingsvergunning bouw kunt u ook te maken krijgen met andere vergunningen. Gaat u activiteiten uitvoeren die gevolgen kunnen hebben voor de natuur dan moet u dit melden bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Ook kan het zijn dat u een vergunning nodig heeft van de waterkwaliteitsbeheerder.
Als u een omgevingsvergunning bouw heeft aangevraagd is in de meeste gevallen een bodemonderzoek verplicht. Kijk voor meer informatie op onze pagina over bodemonderzoek.
Gaat u slopen? Dan moet u een melding doen via het Omgevingsloket. Is er sprake van asbest? Kijk op onze themapagina Asbest.