Datum: 19-12-2022

Op 56 plekken in het werkgebied van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied wordt dit jaar vuurwerk verkocht. Om te zorgen dat dit vuurwerk veilig wordt opgeslagen en geen risico vormt voor de buurt, moeten verkopende bedrijven aan strenge regels voldoen. We controleren daarom alle verkooppunten minimaal 2 keer.

Het einde van het jaar is in zicht. Dat betekent dat de verkoop van vuurwerk ook weer dichterbij komt. Op 29, 30 en 31 december mogen winkels vuurwerk aan consumenten verkopen. Winkeliers die dat doen hebben een vergunning nodig of moeten een melding doen. Ze moeten aan strenge regels voldoen. Dit geldt voor zowel de opslag als voor de verkoop van vuurwerk. Want als dat niet goed gebeurt, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

Veiligheid staat voorop

Wij voeren daarom  100%-controles uit; elk verkooppunt wordt meerdere keren door onze inspecteurs bezocht. Zo weten we zeker dat de veiligheid in de buurt van een winkel niet in het gedrang komt. We voeren deze controles uit in de gemeentes Amsterdam, Haarlemmermeer, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel, Uithoorn en Zaanstad.

Voorcontroles en verkoopcontroles

Er zijn twee soorten controles: voorcontroles en verkoopcontroles. De voorcontroles voeren we uit in de maanden november en december. We controleren dan of het verkooppunt de opslag goed geregeld heeft volgens de vergunningsvoorschriften. Sluiten alle deuren goed? Is er een sprinklerinstallatie aanwezig? Voldoet een bedrijf niet aan deze voorschriften, dan delen we een waarschuwing en uit moet het bedrijf dit meteen oplossen.

De verkoopcontroles vinden plaats in de laatste 3 dagen van het jaar. Dan controleren we alle verkooppunten minimaal twee keer en letten we opnieuw op brandveiligheidsmaatregelen. Ligt het vuurwerk niet te hoog opgeslagen? Worden deuren niet door een stopper op een kier gehouden? Is de opslag ver genoeg van de verkoopplek verwijderd? Maar we letten ook goed op gedragsregels. Wordt het vuurwerk bijvoorbeeld niet verkocht aan te jonge klanten? Deze controles zijn onaangekondigd. Verkopers weten dat ze worden gecontroleerd, maar niet wanneer.

Welk vuurwerk mag een winkel verkopen?

Vuurwerk is in categorieën ingedeeld; van licht tot zwaarder vuurwerk. F1-vuurwerk is licht vuurwerk; denk aan sterretjes. Dit mag je het hele jaar verkopen, maar je mag niet meer dan 200 kilo vuurwerk op voorraad hebben. De minimumleeftijd is 12 jaar. Vuurwerk in de categorie F2 is zwaarder vuurwerk en mag alleen buiten worden afgestoken. Opslag en verkoop van F2-vuurwerk is aan strenge regels gebonden. Dit type vuurwerk mag alleen op 29, 30 en 31 december worden verkocht. De minimumleeftijd hiervoor is 16 jaar. F3-vuurwerk mag sinds dit jaar helemaal niet meer verkocht worden.

Waarschuwing, dwangsom, sluiting

Als er iets mankeert aan de brandveiligheidsmaateregelen of de verkoop van het vuurwerk, dan delen we een waarschuwing uit. Als onze inspecteurs vervolgens constateren dat het bedrijf de overtreding niet oplost, kunnen we ook een dwangsom opleggen of – in het ergste geval – het verkooppunt sluiten. Met deze controles en maatregelen zorgen we ervoor dat de veiligheid van de omgeving van een verkooppunt gewaarborgd wordt.

Veilig vuurwerk afsteken

Het afsteken van vuurwerk door particulieren valt niet onder het toezicht van de Omgevingsdienst. Dat doet de politie in samenwerking met de gemeentelijke handhaving. In sommige gemeenten mag je helemaal geen vuurwerk afsteken; daar geldt een vuurwerkverbod. Kijk op de website van je gemeente. Mag het wel? Met deze tips steek je vuurwerk veilig af:

  • lees de gebruiksaanwijzing;
  • draag een vuurwerkbril, ook als omstander;
  • houd afstand (minimaal 8 meter), ook als omstander;
  • gebruik een aansteeklont;
  • let op je kleding, ook als omstander: geen capuchon, geen licht ontvlambare materialen, geen openstaande laarzen of zakken.

Meer informatie voor het afsteken van vuurwerk op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk

Vuurwerkshows

De OD NZKG is namens de Provincie Noord Holland het bevoegd gezag voor het geven van toestemming voor vuurwerkshows in ons werkgebied, waaronder in Amsterdam. Evenementen met veel bezoekers en veel vuurwerk moeten op een veilige manier worden georganiseerd. We kijken daarom goed naar het weer en de vooruitzichten, de omstandigheden ter plekke en voeren veel overleg met andere betrokkenen. We hebben eerder toestemming gegeven voor het organiseren van de vuurwerkshow, en ook wij willen dat deze kunnen doorgaan, maar kan dat ook op een veilige manier als op de dag van het evenement zeer stevige wind is? Hierover wordt op de dag zelf een knoop doorgehakt.

Meer informatie

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem