Datum: 24-07-2020

Na een melding over een grote hoeveelheid licht ontvlambare stoffen in een loods in het Westelijk Havengebied op 23 juli j.l., is de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) gelijk in actie gekomen om te zorgen dat deze stoffen naar een opslag werden gebracht die wel aan alle veiligheidseisen voldoet.

Op 23 juli kreeg de Omgevingsdienst een melding van de politie over de opslag van grote hoeveelheid handgel in een loods in het Westelijk Havengebied die niet aan vereiste brandvoorzieningen leek te voldoen. De politie was getipt door de douane die voor een andere zaak in de buurt was. Een inspecteur van de OD NZKG is meteen gaan kijken omdat het hier om licht ontvlambare stoffen gaat.

Gevaarlijke situatie

Bij aankomst trof de inspecteur een gevaarlijke situatie aan. Het bleek om maar liefst 124.000 liter handgel in pompjes en spuitbussen te gaan. ‘Wij schrokken hier echt van’, aldus de inspecteur. ‘Wat hier stond is zo’n 2.000 keer te veel. Met 70% ethanol valt dit onder zeer licht ontvlambare stoffen, als daar vonken of vuur bij komen, heb je al snel een enorme brand. Het stond dicht op elkaar in een loods waar niet de juiste voorzieningen waren voor de opslag van zoveel verpakte gevaarlijke stoffen: er was geen brandscheiding naar andere gedeeltes, geen brandwerende muren of dak, de blusinstallatie was in storing en er waren ook andere stoffen aanwezig in de loods (onder andere kleding en kunststof korrels). In het pand waren bovendien aannemers bezig met renovatiewerkzaamheden. Zo was een elektricien boven de opslag bezig, die we verzocht hebben direct met de werkzaamheden te stoppen vanwege het gevaar van verspreiden van vonken’. Kortom; een gevaarlijke situatie waar meerdere overtredingen geconstateerd werden.

Directe actie nodig

Vanwege de ernst van de situatie heeft de OD NZKG direct een Last onder Dwangsom opgelegd. De eigenaar kreeg opgedragen de stoffen binnen een dag naar een andere loods te verplaatsen, die wel aan alle brandveiligheidseisen voldoet. En in de tussentijd moest de eigenaar een brandwacht regelen tot alle handgel verplaatst is of de huidige opslag veilig. Het bedrijf werkte mee en heeft op aanwijzen van de OD NZKG ervoor gekozen de stoffen te verplaatsen.

Stoffen naar een veilige opslag

De stoffen zijn, een dag later, inmiddels afgevoerd naar een andere opslag. Een inspecteur van de OD NZKG heeft gecontroleerd of de spullen uit de onveilige loods zijn. Dat bleek vanmiddag het geval te zijn. De nieuwe opslag voldoet aan alle eisen. ‘Handgel is natuurlijk een product waar we in deze tijden van corona veel aan hebben, maar de opslag daarvan, zeker in zulke enorme hoeveelheden, moet wel op orde zijn. Doordat de lijntjes tussen douane, politie en de Omgevingsdienst kort zijn en wij snel konden schakelen, is een gevaarlijke situatie voorkomen’, aldus de inspecteur van de OD NZKG.

Hoe brandbaar is handgel?

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem