Inspecteurs zijn bezig met een videocontrole van een bedrijf

Datum: 12-11-2020

De coronamaatregelen maken het voor inspecteurs soms lastig om inspecties uit te voeren. Maar wat als fysieke controles helemaal niet meer kunnen vanwege een algehele lockdown? Om goed voorbereid te zijn op zo’n situatie, experimenteert de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) met inspecties op afstand via video. Hierbij wordt eveneens beoordeeld of videocontroles geschikt zijn om ook ná het coronatijdperk blijvend in te zetten. Onlangs werden de eerste proeven uitgevoerd.

Met de ondernemers waar de test-videocontroles plaatsvonden, was vooraf afgestemd welke video-app gebruikt zou worden en wat er verwacht werd. Inspecteur Patrick Gase: “Het is belangrijk dat een ondernemer weet waar hij aan toe is en welke ruimtes in zijn bedrijf je wil zien, zodat hij niet heen en weer hoeft te lopen door zijn pand.”

Tijdwinst

De ondernemers waren positief over de videocontrole. Inspecteur Ruben Basjes: “In het begin was het wat onwennig om met de camera door zijn pand te lopen en mijn aanwijzingen op te volgen, maar uiteindelijk leverde het hem ook tijdwinst op, omdat deze controle sneller gaat dan wanneer ik fysiek langskom.”

Tijdelijke oplossing

Kunnen videocontroles ook na het corona-tijdperk fysieke inspecties vervangen? Patrick Gase: “het is een prima tijdelijke oplossing vanwege corona, maar fysieke controles en de persoonlijke contacten hebben wat mij betreft de voorkeur. Je bent nu afhankelijk van de welwillendheid van de ondernemer en je moet het bedrijf goed kennen en weten wat je wil zien. Het kan wellicht gebruikt worden voor hercontroles”. Ruben: “Er zitten nog te veel haken en ogen aan. Normaal open ik alle deuren om te zien wat erachter zit en nu ben je afhankelijk van de ondernemer. Maar ik kan me voorstellen dat het in de toekomst wel een rol gaat spelen met betere technische middelen, zoals een 360-graden-camera of een camerabril die de ondernemer opzet als hij door de ruimtes loopt.”

Aandachtspunten bij videocontrole

  • Stem van tevoren af welke video-app je gebruikt. Test dit ook samen met de ondernemer vóór de controle, zodat je weet dat het werkt en dat de camera scherp genoeg is.
  • Zorg dat je weet hoe het bedrijf eruitziet en geef van tevoren aan wat je wil zien. Bedenk dit niet tijdens de controle. Dit voorkomt heen en weer lopen en ergernis.
  • In goed geïsoleerde ruimtes, zoals een vuurwerkbunker, kan de ontvangst verslechteren.
  • Het is niet verstandig om een telefoon te gebruiken in een ATEX gebied (gebied met een potentieel explosiegevaar). 
  • Videocontrole werkt vooral bij kleinere, overzichtelijke bedrijven.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem