In het Noordzeekanaalgebied wordt het steeds drukker: meer industrie, meer mobiliteit en een forse woningbouwopgave. Ontwikkelingen die impact hebben op de kwaliteit van de leefomgeving. Bewoners, werkgevers, werknemers en recreanten: iedereen heeft er baat bij dat de regio veilig en leefbaar is en blijft.
Daarin heeft ieder een eigen verantwoordelijkheid, ook de overheid. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft als belangrijkste taak het leefbaar houden van dit gebied. Wij voeren taken uit voor acht gemeenten en drie provincies.
Wij verlenen vergunningen en zien erop dat alle partijen hun wettelijke verplichtingen nakomen op het gebied van milieu, bodem en bouw. We hebben veel kennis in huis over bijvoorbeeld geluid, luchtkwaliteit, omgevingsveiligheid, tunnels en energiebesparing. Daarom denken we ook vaak mee over de ruimtelijke plannen in het gebied. Wat past er aan bedrijvigheid, infrastructuur en bouw? Welke gevolgen heeft dat voor de leefbaarheid? Ook denken wij mee over wat er nodig is om de samenleving te verduurzamen. We adviseren overheden hierover bij het maken van beleid.
Een bijzondere taak is dat wij toezicht houden op de circa 100 meest risicovolle bedrijven in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Dit zijn risicovolle bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen en daardoor vallen onder het Besluit Risico Zware Ongevallen (Brzo) uit 2015. Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn Tata Steel in Wijk aan Zee, het Amsterdamse AEB en het RIVM.