kunstmest

Datum: 07-08-2020

Een grote explosie veroorzaakte op 4 augustus een enorme verwoesting in de Libanese hoofdstad Beiroet. Volgens de lokale autoriteiten is de oorzaak van de explosie 2750 ton aan ammoniumnitraat, dat lag opgeslagen in de haven. Dit middel wordt onder meer toegepast bij het maken van kunstmest, maar kan ook gebruikt worden als explosief. Hoe zit het met de opslag van deze stof in Nederland en in onze regio?

Wat is ammoniumnitraat?

Ammoniumnitraat is een oplosbaar zout van salpeterzuur en ammoniak. Het is een hoofdbestanddeel van bepaalde soorten kunstmest. Ammoniumnitraat is in aanleg een zeer explosieve stof, die in combinatie met een koolwaterstof (zoals benzine) ook wordt gebruikt als explosief. Een explosie kan nooit spontaan optreden. hiervoor is een externe hittebron zoals een brand noodzakelijk.

Wat zijn de regels voor het opslaan van ammoniumnitraat?

We hebben in Nederland afspraken gemaakt hoe stoffen zo veilig mogelijk opgeslagen kunnen worden. Afhankelijk van de hoeveelheid ammoniumnitraat en de samenstelling met andere stoffen, wordt bepaald hoe streng de regels zijn voor opslag. Dat is afgesproken in een landelijke richtlijn die een groepenindeling van 1 tot en met 4 hanteert. Groep 4 is de zwaarste categorie en de enige categorie die explosief kan zijn. Voor de opslag van ammoniumnitraat uit groep 4 gelden dan ook de zwaarste richtlijnen.

Ligt deze stof ook opgeslagen in onze regio?

Er is geen grootschalige opslag in ons gebied.

En hoe zit het met de rest van Nederland?

Er zijn een aantal plekken in Zuid Holland, Zeeland en Limburg waar een grotere hoeveelheid ammoniumnitraat is opgeslagen waarvan één in categorie 4 valt.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem