Datum: 19-05-2021

Een hotel runnen in Thailand en de invoering van de Omgevingswet voorbereiden; het zijn twee werelden apart die wonderlijkerwijs samenkomen in de persoon van Marianne Link, beleidsadviseur cluster veiligheid van de gemeente Haarlemmermeer. De parallel? “Opeens zie je heel veel beren op de weg die je allemaal moet oplossen.”

Eerst over je hotel in Azië natuurlijk, vertel

“Mijn man en ik hadden een groot nieuwbouwhuis en twee auto’s voor de deur en maakten in het weekend ons huis schoon. Maar op vrijdagmiddag dachten we altijd: is dit het? Gaan we dit tot ons pensioen blijven doen? We wilden avontuur, iets anders. Nu gingen we elk jaar altijd op vakantie naar Azië en dan kwamen we op plekken waarvan we dachten: dat zouden wij beter kunnen. Dus op een gegeven moment dachten we: we gaan het gewoon dóen.”

Maar het is niet heel gewoon

“Haha, nee ik weet hoe het klinkt, alsof het heel makkelijk ging. Maar er is behoorlijk wat tijd overheen gegaan hoor voordat we de knoop doorhakten. Het enige dat we konden verliezen was geld, dat besef hielp ons om in 2017 het avontuur aan te gaan. En vooral de aanloop ernaartoe was heel bewogen, de uiteindelijke stap daadwerkelijk zetten was het probleem niet. Inmiddels is het voor ons heel normaal.”

Wat maakt dat je nu in Nederland bent?

“Door de coronacrisis kwam er abrupt een einde aan de toestroom van toeristen. Toen hebben we besloten dat een van ons tijdelijk naar Nederland zou gaan om geld te verdienen. Dus ik mailde mijn oud-leidinggevende bij de gemeente Haarlemmermeer en daar kon ik meteen aan de slag. In het begin was het heel raar om hier alleen te zijn, maar de mens past zich aan. En het is heel fijn om oude bekenden op werk en vrienden en familie in het echt te zien. Ik bel elke dag met mijn man en als de wereld weer een beetje normaal is, ga ik terug.”

“Vooral de aanloop ernaartoe is heel spannend”

Hoe kijk je vanuit jouw situatie naar de komst van de Omgevingswet?

“Net als met ons hotel is vooral de aanloop ernaartoe heel spannend. Toen ik in 2017 vertrok bij de gemeente was ik ook al betrokken bij de Omgevingswet en nu speelt het natuurlijk enorm omdat er een inwerkingtredingsdatum is, ook al wordt die waarschijnlijk met drie of zes maanden uitgesteld. Maar de parallel is dat hoe meer duidelijkheid er komt, hoe meer je denkt: we moeten aan de slag! Opeens zie je heel veel beren op de weg die je allemaal moet oplossen. Iedereen wil graag duidelijk hebben hoe het precies gaat worden. Maar dat is onmogelijk, dat gaan we niet meemaken.”

Wat gaan we wel meemaken?

“De eerste tijd na de inwerkintreding wordt denk ik een complete chaos. Als je daarvan uitgaat, valt het straks alleen maar mee. Zo hebben wij op de dag van de eerste gasten ‘s morgens nog staan verven, maar het is allemaal goed gekomen, je leert ermee omgaan. Ik word persoonlijk niet warm of koud van deadlines, dat heb ik nooit gehad want we hebben ze zelf verzonnen. Ik leef juist op in chaos en hou ervan om problemen op te lossen. Als iets gestroomlijnd gaat, ben ik snel afgeleid.”

“Ik leef juist op in chaos”

Heb je tips om met chaos om te leren gaan?

“Deadlines zijn noodzakelijk, je moet ergens naartoe werken. Maar je moet niet de illusie hebben dat je dan alles weet of hebt opgelost. Of dat er geen enkel probleem meer ontstaat. Het is uiteindelijk maar werk, je bent een klein radartje in het geheel en niemand is onmisbaar. Ik gedij goed bij dingen op het laatste moment regelen maar dat moet ook een beetje in je zitten. Als je een perfectionist bent, wordt dat heel lastig. Het is denk ik een kwestie van dingen leren relativeren.”

Wat speelt er momenteel bij de gemeente Haarlemmermeer?

“Gemeenten hebben tot 2029 de tijd om hun omgevingsplan af te maken, dus je hebt tot die tijd niet één plek waar je alles kunt toetsen. Om die chaos zo kort mogelijk te laten duren, willen we zo snel mogelijk de ‘grote containers’ – de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan – op orde hebben. Momenteel werken we vooral aan de omgevingsvisie en het inrichten van een goed team om straks het omgevingsplan binnen drie jaar na de inwerkingtreding van de Omgevingswet vorm te geven.”

En wat zijn de ‘kleinere containers’?

“De mandaten en leges aanpassen op de Omgevingswet. Dat klinkt heel simpel, maar daar zit een heel besluitvormingsproces aan vast. Al onze brieven moeten aangepast, dat geldt ook voor de OD NZKG bijvoorbeeld. Daar gaat voor ons allemaal echt wel heel wat tijd en energie kosten. Ondanks dat het formeel juridisch gezien niet zo heel spannend is.”

“Veel juridische termen zijn zo ingewikkeld dat ik ze als jurist zelf niet eens begrijp”

Heb je ondanks je relativerend vermogen ook zorgen?

“Vooral over de financiering die we uit Den Haag gaan krijgen. Het idee achter de Omgevingswet is onder andere: ‘gemeenten zitten dichter op de burger dus het kan met minder geld’. Maar we hebben in het sociale domein gezien dat dit niet klopt. Deregulering wordt juist lastiger en ingewikkelder en kost dus meer tijd en energie van ambtenaren en die kosten gewoon geld. Dat is best wel een zorg.” “En voor mensen die maar één keer in hun leven een vergunningaanvraag doen, houd ik ook mijn hart een beetje vast. Ik ben zelf jurist, maar veel juridische termen zijn zo ingewikkeld dat ik ze zelf niet eens begrijp. Ik denk dat de Omgevingswet in het begin veel vragen richting overheden zal opleveren.”

Heb je nog wensen voor dit jaar?

“De WKB staat nog beetje in de kinderschoenen, dus het zou fijn zijn als er proefprojecten komen waar we als gemeente op kunnen meedraaien. Daar gaan we de komende maanden mee aan de slag. De WKB ligt ook nog wat meer onder vuur dan Omgevingswet vanwege de financiering. Een deel van het werk – de technische toets – verdwijnt namelijk naar de markt dus daar gaan we legesinkomsten missen. Momenteel loopt hier een landelijk onderzoek naar dus ik ben benieuwd.”

Het hotel van Marianne Link en haar man heet Watercolours en staat op het eiland Koh Chang in Thailand en heeft een eigen Facebookpage

Dit is een publicatie van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied in de aanloop naar de Omgevingswet

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem