Datum: 08-02-2023

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft aangifte gedaan tegen Tata Steel. Tijdens een controle bleek dat de continue stofmonitoren van het staalbedrijf niet aan de wet voldeden.

Het gaat daarbij om de kalibratie (ijking) van de verplichte continue stofmonitoren bij Kooksgasfabriek 1 en 2.

Kalibratie

De overtreding kwam aan het licht naar aanleiding van de emissiemetingen aan de schoorstenen van Tata Steels Kooksgasfabriek 2 in opdracht van de omgevingsdienst. Daarbij werden ook hoge stofconcentraties gemeten bij de batterijschoorstenen van Kooksgasfabriek 2. Bij onderzoek van de meetgegevens van de continue stofmonitoring werd duidelijk dat Tata Steel niet aan de kalibratieverplichting had voldaan. Zonder juiste kalibratie van deze monitoren kunnen de meetgegevens niet gebruikt worden om te bepalen of Tata Steel aan de norm uit de vergunning voldoet. Naast de aangifte legt de OD NZKG hier ook een last onder dwangsom voor op. Daarmee wordt Tata Steel verplicht de stofmonitoren alsnog te kalibreren. 

Ongare kooks

In september legde de OD NZKG Tata Steel een last onder dwangsom (LOD) op voor de productie van ongare kooks. Dat betekent dat per keer dat ongare kooks voorkomt, Tata €100.000,- moet betalen met een maximum van €1.500.000. Tata Steel wordt hiermee verplicht om het ontstaan van ongare kooks te vermijden. Bovendien onderzoekt de Omgevingsdienst nog steeds onder andere de mogelijkheid tot het intrekken van de vergunning van de Kooksgasfabrieken, voor het geval de onderneming ook deze last niet naleeft.

Inmiddels hebben inspecteurs drie keer ongare kooks geconstateerd bij de Kooksgasfabrieken. Voor deze overtredingen gaat de OD NZKG dwangsommen innen met een totaalbedrag van €300.000.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem