ICL Fertilizers Forfaatweg Westhaven Amsterdam

Datum: 29-10-2019

Bij bewoners langsgaan om actief in gesprek te gaan is redelijk nieuw voor de OD NZKG. Maar echt uniek is de recente samenwerking tussen verschillende teams. Samen met coördinator Wilma Anthonisse namen collega’s met uiteenlopende functies en van verschillende afdelingen de pont naar Tuindorp Oostzaan. Daar gingen ze in gesprek met buurtbewoners met als belangrijkste en enige agendapunt: de stankoverlast in het gebied.

Dit gesprek kwam voort uit een eerdere kennismaking tussen de bewoners en de OD NZKG op een bewonersavond over geuroverlast in Tuindorp Oostzaan. Toen bleek dat er ook een rapport verscheen over de geurbelasting door ICL wilden de bewoners daar het fijne van weten. Hieronder de reactie van Wilma Anthonisse.

‘Vóór de bewonersbijeenkomst in maart dit jaar voelden bewoners zich onvoldoende gehoord. Dat moest anders vonden wij. We stelden een behandelteam samen met verschillende specialisten, van luchtspecialist tot accountmanager. Mijn rol was om verbinding te maken en in gesprek gaan. Daar bleek vooral behoefte aan te zijn.’

Transparantie

‘Er werden best stevige vragen gesteld, maar dankzij eerdere gesprekken waren we al goed op de hoogte van de heersende emoties: mensen ruiken vieze geuren en maken zich zorgen over hun gezondheid, dat snap ik heel goed. We hebben de mensen zo zorgvuldig mogelijk geïnformeerd met onder meer foto’s van de inspectie en het geurrapport dat is ingediend. Dit rapport is volgens ons nog niet akkoord, maar ook daar zijn we transparant over’.

Hier doen we het voor

‘Op deze manier het gesprek met bewoners en andere betrokkenen faciliteren en begeleiden was best spannend, maar het geeft enorm veel energie en voldoening. Terug op de pont waren we het er unaniem over eens: dit zijn de mensen achter de cijfers, dit is waar we het voor doen.’

Wob-besluit
Veel gestelde vragen

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem