Schoorstenen van fabriek bij zonsondergang

Datum: 24-08-2022

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) meldt dat er vandaag en morgen meer kans is op geuroverlast. Naast de warmte, speelt ook de afwezigheid van wind een rol. De OD NZKG ontvangt hierdoor een stijgend aantal overlastmeldingen. “Maar ondanks dat er meer gemeld wordt, is er niet direct reden tot zorg,” vertelt Marc Reedijk, milieu-inspecteur bij de OD NZKG.

“Door de hitte en stilstaande wind waait de geur niet zo snel weg als anders, waardoor de geur als intenser wordt ervaren. Maar bedrijven stoten niet meer uit dan anders,” aldus Reedijk. Zodra het weer minder warm wordt en de wind aantrekt houdt de meeste geuroverlast ook op.

Meer geuroverlast in de avond en ochtend

Vooral in de avond en vroege ochtend hebben geuren deze dagen vrij spel, dat komt door een zogenaamde ‘inversielaag’. Dat is een soort deken die over het gebied ligt, waardoor geuren niet goed op kunnen stijgen naar hoger gelegen lagen.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem