Datum: 23-04-2018

Aannemers, nutsleveranciers en andere bedrijven moeten voor werkzaamheden in de bodem een melding doen bij de Omgevingsdienst. De melder moest voorheen gegevens invoeren in zowel het landelijke BUS meldingsformulier als in het zaaksysteem van de OD. Dat is verleden tijd: de OD NZKG heeft als eerste het landelijke formulier digitaal beschikbaar gemaakt. Het formulier is enthousiast ontvangen: bedrijven gaven aan het invulgemak en de meer logische volgorde van het nieuwe formulier te waarderen en complimenteerden de OD met de vooruitstrevende aanpak.

Het nieuwe webformulier is vanaf 23 april beschikbaar. Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om ook uitwisseling met het Bodem Informatie Systeem (BIS) mogelijk te maken.

Presentatie aan gebruikers

Onder grote belangstelling van onder andere bodemadviesbureaus, PWN, Waternet en medewerkers van gemeente Amsterdam werd het nieuwe digitale BUS meldingsformulier vorige week gepresenteerd. Het vernieuwde webformulier ’type BUS meldingen/tijdelijk uitplaatsen’ is zo ontwikkeld dat gegevens uit het landelijk BUS meldingsformulier direct worden geïmporteerd in het zaaksysteem van de OD NZKG. De indiener van de melding hoeft niet langer gegevens dubbel in te voeren.

XML bestanden binnenkort verplicht

Naast de presentatie van het digitale BUS formulier werd tijdens de bijeenkomst ook een toelichting gegeven over de binnenkort verplichte aanlevering van XML bestanden. Deze bestanden bevatten relevante informatie van de bodemonderzoeken, waaronder boorpuntlocatie en analyseresultaten. De XML bestanden worden geïmporteerd in het BIS, waardoor de gegevens direct inzichtelijk zijn op kaart. Het importeren van de XML bestanden zorgt ervoor dat bodemonderzoeken niet langer handmatig hoeven worden ingevoerd.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem