Datum: 14-04-2021

In de IJmond, waar onder andere Tata Steel gevestigd is, komen significant meer specifieke gezondheidsklachten voor dan elders in Nederland. Het gaat dan vooral om buik of maagklachten, misselijkheid of braken, jeukende ogen, pijn of druk op de borst, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid en jeuk. Daarnaast komen chronische aandoeningen van het hart, longkanker en diabetes vaker voor.

Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM , gedaan in opdracht van de provincie Noord-Holland en de IJmondgemeenten. Het RIVM vergeleek huisartsgegevens uit de IJmond met die van andere industriële gebieden in Nederland en met het platteland. Provincie Noord-Holland en de IJmondgemeenten stellen dat ‘betere landelijke regelgeving en extra maatregelen nodig zijn om de leefomgeving in de IJmond te gezonder te maken.’ Lees hier de complete reactie van de provincie.

OD NZKG deelt zorgen

‘Dit rapport geeft alle reden om door te pakken met ons Uitvoeringsprogramma en maximaal in te zetten op aanscherping van de vergunningen’, aldus Loes de Maat, directeur van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG). ‘Maar het rapport laat ook zien dat er meer nodig is dan wat binnen de huidige wet- en regelgeving kan worden afgedwongen. We steunen daarom het appel van  de provincie en de IJmondgemeenten aan Den Haag en Brussel om de regelgeving aan te scherpen. De Omgevingsdienst kan dan op basis van die scherpere regelgeving strengere eisen aan bedrijven stellen in de vergunningen die we verlenen.’

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem