finish zandvoort f1 vuurwerk

Datum: 08-09-2021

In Zandvoort gingen afgelopen zondag duizenden fans uit hun dak toen Max Verstappen als eerste over de finish kwam. Op dat moment stonden inspecteurs Ruben Basjes en Erwin van Teijlingen van de OD NZKG naast de finishlijn omhoog te kijken, naar het vuurwerk dat de lucht in ging. Zij hielden toezicht op het afsteken van deze zogenaamde ‘pyrotechnische artikelen’ en op de helikopterlandingen tijdens de Formule 1. Ruben vertelt over zijn ervaringen ‘We voelden het rubber door de hekken heen spatten’.

Wat was jullie rol tijdens de Formule 1?

‘Wij controleerden of er volgens de vergunningen werd gewerkt, om de veiligheid voor milieu en leefomgeving te waarborgen. De OD NZKG had vergunningen verleend voor helikopterlandingen en het afsteken van vuurwerk. Op het circuit mochten maximaal 10 helikopters per racedag landen, daarbij ging het om medische vluchten voor het geval er een incident zou gebeuren. Daarnaast mochten er 50 helikopters per dag op de naastgelegen golfbaan landen. Dit ging om zakelijke vluchten. Ik heb niet gezien of er coureurs in zaten, maar een fan stelde me wel voor de grap de vraag of ik ervoor kon zorgen dat Lewis Hamilton, de concurrent van Max Verstappen, niet zou landen.’

Was het een lastige klus?

‘Dat viel wel mee. De vuurwerkshow bij de finish was vrij klein in vergelijking met veel andere shows waar we toezicht houden. In de nacht van zaterdag op zondag hadden we al gecontroleerd bij de opbouw hiervan. De landingsplekken van de helikopters hadden we donderdag al gecheckt. Het lastigste was om het terrein op te komen tijdens de race. We moesten door allerlei controleposten van de organisatie. Heel goed natuurlijk, want zo houden ze het evenement veilig.

Heb je nog iets van de race gezien?

‘Nauwelijks. We stonden zo dicht op het circuit, dat we niet konden zien welke auto’s langsflitsen. Wel voelden we het rubber van de banden door de hekken heen spatten. Ik vond het niet zo erg dat ik de race heb niet kunnen zien, want ik volg de Formule 1 niet. Maar met het mooie weer en al het oranje publiek was het wel een bijzondere ervaring!’

Bekijk hier het filmpje dat Ruben maakte van de finish van Max Verstappen en het vuurwerk

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem