Datum: 19-03-2024

In onverdachte gebieden (locaties waar geen PFAS is geproduceerd, gebruikt en/of opgeslagen) vindt geen monitoring plaats van de kwaliteit van de grond en het grondwater. Onderzoeksgegevens van gebieden waar dat wel gebeurt, worden via onze website beschikbaar gesteld (deze zijn bijgewerkt tot 2019, de actualisatie is gestart en verwachten we uiterlijk begin 2025).

Op Schiphol zijn de meeste verdachte locaties in beeld en grotendeels onderzocht (zie ook overige antwoorden in deze Q&A). We verwachten niet dat de verontreinigingen die daar zijn aangetroffen zich tot buiten Schiphol zullen verspreiden. Als de omgevingsdienst denkt dat het nodig is, leggen wij aanvullend onderzoek of monitoring op aan Schiphol.

Overigens is ook buiten Schiphol een aantal verdachte locaties in beeld, onderzocht en soms gesaneerd. In opdracht van verschillende overheden (met name de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam) wordt een inventarisatie gemaakt van potentiële PFAS-bronlocaties. Indien nodig wordt op die locaties bodemonderzoek uitgevoerd. De monitoring van oppervlaktewater gebeurt niet door de omgevingsdienst, maar door de waterkwaliteitsbeheerder, het hoogheemraadschap Rijnland. Lees hierover meer in de vraag: “Hoe zit het met PFAS in het oppervlaktewater?”

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem