Jolien Kraaijeveld

Datum: 19-04-2022

We nemen een kijkje in de wereld van onze collega’s. En zij delen graag hun kennis en expertise over hun werkveld. Waar vorige keer adviseur duurzaamheid Co de Smalen centraal stond, geeft hij het stokje door aan zijn collega informatie-analist Jolien Kraaijeveld.

Wat mij is opgevallen toen ik net bij de OD NZKG begon? Er is zóveel meer geregeld en georganiseerd over onze leefomgeving dan ik dacht!

Door mijn traineeship bij de OD...

“Heb ik mijn rol als informatie-analist kunnen uitoefenen én invullen!”, zegt Jolien Kraaijeveld (27 jaar). “Ik werk nu twee jaar bij de Omgevingsdienst. Het was een roerige start, net zo voor de lockdown”, zegt ze serieus. Jolien vervolgt: “we begonnen het traineeship nog geen twee weken. En toen was het, plotsklaps, thuiswerken. En dat met negen trainees die, net als ik, begonnen waren in verschillende teams. Ondanks het thuiswerken hebben we elkaar goed leren kennen en veel geleerd bij de OD, maar ook van elkaars expertise kennis kunnen nemen”, zegt ze tevreden.

Wat doet een informatie analist bij de OD NZKG eigenlijk?

“Wil je de lange of korte versie, haha. Kort gezegd komt het erop neer dat ik data omzet in wijsheid, dat ik advies geef en dat ik trends probeer te ontdekken”. Jolien houdt zich dagelijks bezig met data en andere informatie die ze via het datawarehouse van de OD binnenkrijgt. Want de Omgevingsdienst houdt informatie bij over bijvoorbeeld de luchtkwaliteit, afvalstoffen en toezicht. “We maken gebruik van een netwerk van zogenaamde enoses die bijhouden hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in de regio”, vertelt Jolien. “En met die meetresultaten doen we dan analyses en kijken we hoe we toezichthouders en vergunningverleners kunnen helpen om de leefomgeving gezonder te maken!”

Met welk soort vragen houd je je dan bezig?

Jolien komt met een serie vragen – ze plaatst ze in context van de toezichthouders die bij de OD NZKG werken . Zo legt ze uit: “Bij het bezoek dat toezichthouders afleggen aan grote bedrijven en industrie, kun je een aantal vragen bij bedenken. Als het gaat om overtredingen, bijvoorbeeld. Wat voor soort overtredingen zijn er geconstateerd? Is dat vergelijkbaar met voorgaande jaren? Wat is er veranderd? Zijn er trends te ontdekken? En dan kom ik in het spel. Want… kan ik daar dan conclusies aan verbinden? En, zo ja, welke? Hier verdiep ik me dan in. Zo, nu heb je toch de lange versie, haha.”

Met welk project ben je nu bezig?

“Het Tata-dashboard!”, vertelt ze enthousiast. En terecht, want dit was een groot project met urgentie. “We hebben het Tata-dashboard online gezet!” Dit dashboard toont de cijfers van geregistreerde overlastmeldingen en ongewone voorvallen bij de OD NZKG van Tata Steel”. “Handig”, vertelt Jolien,  “want je ziet in een oog opslag welke meldingen en ongewone voorvallen er zijn over een bepaalde periode.”

“Of ik hier trots op ben? Jazeker! Om met zo’n dedicated groep hieraan te mogen werken met zo’n gaaf resultaat… dat is fantastisch!”


Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem