Duurzaamheidsadviseur Co de Smalen

Datum: 18-03-2022

We nemen een kijkje in de wereld van onze collega’s. En zij delen graag hun kennis en expertise over hun werkveld. Waar vorige keer geluidadviseur Paul Heslinga centraal stond, interviewen we deze keer adviseur duurzaamheid Co de Smalen.

“Ik zeg tegen mijn vrienden dat de OD NZKG ervoor zorgt dat het geen rotzooitje in de wereld wordt. Want wist je dat bedrijfsvervoer zo’n 30% bijdraagt aan de totale CO2-emissies? Inherent dragen ze dus bij aan het klimaatprobleem en de luchtkwaliteit. Bedrijven moeten daarop aangesproken worden.”.

Gescout door een collega…

Daar begon de carrière voor Co de Smalen. Hij werkt sinds het begin van de oprichting bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. “Dat is sinds 2014”, zegt Co, “daarvóór werkte ik al bij de voorganger van de OD. Toen heette de OD nog de Milieudienst. In 2008 ben ik ‘gescout’ door collega Patrick Teunissen en zo de duurzaamheid in gerold.”.

Wat is jouw functie bij de OD?

Als duurzaamheidsadviseur heeft Co een divers portfolio. Hij werkt binnen het team EMD, met een expertise in mobiliteit. “Kort gezegd zorg ik ervoor dat naast energiebesparing voor bedrijven ook mobiliteit onderdeel wordt van de vergunningen en het toezicht in z’n algemeenheid”, legt Co uit. Hij vervolgt: “Het onderwerp vervoer is nog niet zo geëmancipeerd.”. Daarvoor lobbyt hij intern voor duurzame mobiliteit – dat betekent de boer op met zijn plannen: presenteren en overtuigen van de meerwaarde van duurzame mobiliteit bij bedrijven. “Want wist je dat vervoer zo’n 30% bijdraagt aan de CO2-emissies? Inherent dragen ze dus bij aan het klimaatprobleem en de luchtkwaliteit. Bedrijven moeten daarop aangesproken worden.”.


Hoe vertel jij aan anderen wat jij doet qua werk? En wat de OD voor organisatie is?

Meestal geeft Co een populaire pitch: “ik zeg tegen mijn vrienden dat de OD NZKG ervoor zorgt dat het geen rotzooitje in de wereld wordt. En dat we dit doen door regels te stellen aan de milieu impact die bedrijven en industrie mogen hebben.”. Co vervolgt: “Meestal drinken we dan een biertje. Als ze meer willen weten, vertel ik over de deuren op de koelmeubelen in de supermarkt en dat een knappe collega van mij dat geregeld heeft. Of dat de wetgeving van bedrijven vraagt om alle energiebesparende maatregelen te nemen die ze binnen 5 jaar terugverdienen door de vermeden energiekosten.” Lachend zegt hij: “Meestal haken ze dan af omdat ze het dan te ingewikkeld vinden worden. Dan vertel ik ze dat als je je auto in de RAI-parkeergarage zet en vervolgens via het OV door de stad banjert je eind van het verhaal maar één euro parkeerkosten hoeft te rekenen. Meestal geloven ze me niet, maar het is echt geen grap.”.


Hoe ziet een werkdag eruit als milieu en duurzaamheidadviseur?

Co woont in het Amsterdamse Westerpark. Sinds corona is z’n eettafel ook bureau geworden. Naast het adviseren over de verduurzaming van het vervoer heeft hij meerdere projecten lopen. Zo is hij momenteel bezig met om de gemeenten te adviseren bij hun subsidie-aanvraag in het kader van het Energieakkoord van de provincie Noord-Holland. De provincie heeft miljoenen beschikbaar gesteld aan de gemeenten en hun Omgevingsdiensten om bedrijven te stimuleren tot energiebesparing en ze zo nodig te houden aan de wetgeving over energiebesparing. Ik help de gemeenten bij het opstellen van een goed plan zodat de gelden worden binnengehaald.

“Volgend jaar moeten veel kantoren voldoen aan Energielabel C”, legt Co uit. “Vorig jaar hebben we alle eigenaren een brief geschreven om ze te wijzen op de verplichting – als ze niet voldoen zonder goede reden moet het kantoor sluiten. Het is een stap in de verduurzaming van het vastgoed dat in 2050 moet leiden tot het halen van de klimaatakkoorden van Parijs. Best leuk om onderdeel te zijn van dit verhaal.”.

Met welk project ben je nu bezig?

“Vorige week vrijdag was ik bij een denktank onder aanvoering van wethouder Van Doornick over de mogelijkheden om op korte termijn van het Russisch gas af te komen. Energiebesparing en het toezicht op de wetgeving kwamen hoog op de lijst. Daar is werk aan de winkel. En zo’n thema gáát ergens over. Dat vind ik fijn!”.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem