Datum: 12-03-2020

Zo’n 200 bezoekers waren op dinsdag 10 maart aanwezig bij het PFAS Symposium in het Inntel Hotel in Zaandam. Aanleiding hiervoor waren het nieuwe regionale PFAS bodembeleid en de nieuw ontwikkelde bodemkwaliteitskaarten.

Het evenement was georganiseerd door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG), samen met gemeenten, provincie Noord-Holland, Grondbank Amsterdam en NV Afvalzorg.

Minder vertraging van projecten

De zaal zat vol met vertegenwoordigers van adviesbureaus, aannemers, gemeenten en omgevingsdiensten. De algemeen heersende opvatting: het nieuwe regionale PFAS bodembeleid zorgt ervoor dat grond weer makkelijker geaccepteerd wordt bij grondbanken en op ontwikkellocaties. Markt en overheden doen hier hun voordeel mee en er is minder vertraging van projecten.

Normen om grond te accepteren

Na het welkomstwoord van Emmy Meijers, directeur van de OD NZKG  gaf de provincie Noord-Holland een presentatie waarin het PFAS bodemsaneringsbeleid van de provincie werd toegelicht. Vervolgens lichtte Chris Overmars van de OD NZKG de bodemkwaliteitskaart(en) toe die voor de regio is opgesteld. Ten slotte  kwamen Cees Loogman van Grondbank Amsterdam en Willem Warmerdam van Afvalzorg (met stortplaats Nauerna) aan het woord. Zij gingen in hun presentatie in op de acceptatienormen en regels voor grond die de grondbanken innemen. Het nieuw vastgestelde PFAS bodembeleid biedt weer meer ruimte om grond te accepteren.

Meer informatie over de bodemkwaliteitskaarten

Lees meer over de ontwikkeling van het bodembeleid en de kaarten.

Bekijk de nieuwe PFAS-kaarten (BBK ACN) in ons Loket.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem