Vanuit de wijk Tuindorp Oostzaan in Amsterdam ontvangt de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) regelmatig meldingen over geuroverlast. De melders noemen vaak de bedrijven ICL Fertilizers (ICL) en Bunge Europe, aan de overkant van het Noordzeekanaal, als veroorzakers. De bewoners ondervinden hinder van de geur en maken zich zorgen over de invloed op hun gezondheid. Een aantal bewoners heeft zich verenigd in een kerngroep, waarmee de OD NZKG regelmatig contact heeft.
De wijk ligt in een bedrijvige omgeving, waar geuroverlast niet altijd tot één bron terug te brengen is. Bedrijven, wegverkeer en scheepvaart kunnen geuroverlast veroorzaken. In dit gebied, waar industrie en woningen relatief dichtbij elkaar liggen, zal de geur waarschijnlijk nooit helemaal verdwijnen.
De OD NZKG is, namens gemeente Amsterdam en provincie Noord-Holland, verantwoordelijk voor de vergunningverlening aan de bedrijven in dit gebied. Wij houden toezicht op het naleven van de milieuwetgeving (onder andere de regels met betrekking tot geur en geluid) en handhaven waar nodig. De OD NZKG zet zich in om overlast voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken.
Wij houden voor Tuindorp Oostzaan ‘preventieve geurronden’ wanneer de wind uit de richting van de overkant van het Noordzeekanaal komt. Zo is de kans groter dat onze inspecteurs in het gebied aanwezig zijn wanneer er overlast is. We controleren dan bij de bedrijven of er een relatie is tussen de geur en de bedrijfsvoering. Tot nu toe is die relatie niet altijd te leggen. Daarom bekijken we mogelijkheden om andere of intensievere middelen in te zetten om de herkomst van de geuren te vinden. Ook gaan we op zoek naar mogelijkheden om meer met de bewoners af te stemmen over bijvoorbeeld de geurbeleving in hun wijk. Ondertussen loopt bij de bedrijven ICL en Bunge een procedure om de omgevingsvergunning voor het onderdeel milieu aan te passen, zodat we beter kunnen handhaven op onder andere het aspect geur.
Ervaart u geuroverlast? Maak een melding via ons formulier. Omschrijf het tijdstip en de geurkenmerken zo specifiek mogelijk. Dat helpt ons! De melding komt terecht bij onze inspecteurs, die onderzoeken of de bron van de geurhinder te herleiden is. Wij kunnen alleen actie ondernemen wanneer de geur herleidbaar is naar een bedrijf. Wanneer dit het geval is, neemt de inspecteur contact op met het desbetreffende bedrijf. U wordt zoveel mogelijk geïnformeerd over de afhandeling van uw melding. Voor een algemene vraag over de geurproblematiek in de wijk kunt u een e-mail sturen naar geuroverlasttuindorp@odnzkg.nl.
Tip: voor het makkelijker melden van overlast vanaf uw telefoon, plaats de internetpagina voor het melden van overlast op het beginscherm van uw telefoon. Hier leest u hoe u dat doet.
Publieksjaarverslag 2021
In het publieksjaarverslag van de OD NZKG staat een artikel over de aanpak van geuroverlast in Tuindorp Oostzaan, met medewerking van bewoner Gert Jan Bakker.
Infraroodcamera
Sinds 2021 heeft de OD NZKG de beschikking over een infraroodcamera. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld gasemissies van brandstoffen opsporen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. De introductie van de camera heeft al resultaten opgeleverd. Zo bleken bij brandstofterminals enkele onderdelen van tanks defect. We hebben de bedrijven hierop aangeschreven, waarop zij in actie zijn gekomen. Ook in 2022 blijven we deze camera inzetten bij meerdere bedrijven in het havengebied. Zo controleren wij of er sprake is van onbekende geurbronnen die een aandeel hebben in de geuroverlast in Tuindorp Oostzaan.
Onderzoek
Om onze dienstverlening in het proces geuroverlast Tuindorp Oostzaan te optimaliseren, hielden we een klein onderzoek onder bewoners waarmee we regelmatig contact hebben. We stuurden ze een korte vragenlijst. Uit de reacties komt naar voren dat de respondenten over het algemeen tevreden zijn over de communicatie met de omgevingsdienst. We zien ruimte voor verbetering van de communicatie met de mensen die een melding van overlast indienen. Verder komt heel duidelijk naar voren dat de respondenten ontevreden zijn als het gaat om het oplossen van de overlast. De inspanningen tot nu toe hebben nog niet geleidt tot een afname, of het geheel verdwijnen van de overlast.
Klik hier voor de volledige tijdlijn