De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied voert in opdracht van de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht een inventarisatie uit naar de uitstoot van ZZS. Bedrijven moeten aangeven of zij ZZS uitstoten naar lucht en riool, en welke stoffen dat precies zijn. Het doel hiervan is een volledig en actueel inzicht in het gebruik en de emissies van (potentiële) ZZS bij de provinciale bedrijven. Dit is nodig om alle relevante zeer zorgwekkende stoffen in beeld te krijgen en te bepalen of er humane risico’s er zijn.
De Provincie Noord-Holland is het bevoegd gezag betreffende het dossier Tata Steel en opdrachtgever voor de ZZS-inventarisatie. Op 30 december 2020 heeft Tata Steel de ZZS inventarisatie van emissies naar de lucht ingediend. Op 15 januari heeft Tata Steel de ZZS-inventarisatie van de indirecte lozingen op het gemeentelijke riool ingediend. Info van Tata Steel: https://omgeving.tatasteel.nl/zzs.html
Voor de beoordeling van de ZZS inventarisatie van Tata Steel heeft de OD NZKG de ILT verzocht een advies uit te brengen. We geven hiermee onder andere invulling aan de aanbevelingen van de Randstedelijke Rekenkamer, om de expertise van derden ook meer te betrekken. Met onze eigen expertise en die van de ILT beschikken we over de kritische blikken van twee overheidsinstanties. We nemen het advies dat de ILT onlangs gegeven heeft ter harte en nemen deze mee in onze beoordeling. Voor een goede beoordeling betrekken wij naast onze eigen expertise en het advies van ILT ook de expertise van het Waterschap.
De Omgevingsdienst heeft Tata Steel een brief gestuurd met onze bevindingen. De OD NZKG heeft geconstateerd dat de informatie die Tata Steel heeft aangeleverd onvolledig is en onduidelijkheden over de uitgangspunten bevat. Daarnaast hebben wij voor het vermijdings- en reductieprogramma, het vervolg op de ZZS inventarisatie, gevraagd de hiervoor beschikbare landelijke systematiek te gebruiken om zo tot een goede en afgewogen uitwerking te komen. Wij hebben Tata Steel hiervoor twee termijnen gegeven; een korte termijn voor het compleet maken van de inventarisatie en een langere termijn voor het uitwerken van het vermijdings- en reductieprogramma.
Emissie: De emissie is de hoeveelheid verontreinigende stoffen die uit een bron komt. De emissie is uitgedrukt in de vorm van een concentratie (in mg/m3) of een vracht (in kg/uur). Bronnen kunnen gekanaliseerde puntbronnen zijn (bijvoorbeeld een schoorsteen) of diffuse bronnen (bijvoorbeeld een open opslagterrein).
Immissie: De verontreinigende stoffen vermengen zich met de buitenlucht tot een concentratie op leefniveau (1,5 m hoogte ten opzichte van de grond). Deze concentratie wordt de immissieconcentratie genoemd. Deze concentratie kan gemeten worden op vaste meetstations, zoals in de IJmond gebeurt, of berekend worden met een verspreidingsmodel (Nieuw Nationaal Model) met een of meerdere emissiebronnen als uitgangspunt.
ZZS: De zeer lijst van zeer zorgwekkende stoffen wordt door het Europees Agentschap chemische stoffen (ECHA) beheerd en is te vinden op de website van het RIVM.