De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) draagt zorg voor milieuvergunningen van grote, risicovolle bedrijven zoals Tata Steel (Brzo-bedrijven). Ook houdt de OD NZKG toezicht op de naleving van die, zeer complexe, vergunningen. Onze inspecteurs controleren het bedrijf op afspraak, maar ook onverwacht. Bij niet naleven van de gestelde voorschriften wordt handhaving ingezet.
Bij Tata Steel houden verschillende instanties toezicht, ieder op hun eigen vakgebied. De OD NZKG voert de reguliere milieucontroles uit. Daarnaast voeren wij ieder jaar meerdaagse gezamenlijke veiligheidsinspecties uit, met onder meer een inspectieteam van de Veiligheidsregio (Brandweer), Inspectie SZW en de waterkwaliteitsbeheerder. Deze samenwerking is speciaal voor Brzo-bedrijven opgezet. De resultaten van die inspecties worden gepubliceerd.
Onze inspecteurs controleren de verschillende werkeenheden van Tata dus regelmatig. Als bij zo’n bezoek zaken niet op orde zijn, dan intensiveren we het toezicht. Ook andere factoren kunnen ervoor zorgen dat een werkeenheid extra aandacht krijgt. Een goed voorbeeld zijn de Kooksfabrieken Daar worden uit kolen kooks gemaakt. Deze kooks is nodig voor het maken van ruwijzer. Geen enkele werkeenheid op het grote terrein van Tata Steel krijgt momenteel meer aandacht van de OD NZKG. Dit heeft te maken met de complexiteit van de installatie en de hoeveelheid meldingen van overlast en ongewone voorvallen die we binnenkrijgen. Daarnaast heeft de OD NZKG een traject van intensieve handhaving opgestart bij deze fabrieken, waaraan inspecteurs deelnemen die gespecialiseerd zijn in de aanpak van complexe zaken. Op dit moment zoomen zij in op de thema’s Stof/Geur en Inspectie en Onderhoud.
In Nederland houden we risicogestuurd ofwel steekproefsgewijs toezicht; op basis van de inschatting van de risico’s schalen we het toetsniveau op of af. Wanneer we daadwerkelijk overtredingen constateren, pakken we door en zetten we verschillende instrumenten voor de handhaving in. Bij Tata Steel gebeurt dat ook. De Omgevingsdienst heeft al een aantal keer, voor verschillende overtredingen handhavingsinstrumenten ingezet.
Voor de Kooksgasfabriek 2 hebben we bijvoorbeeld diverse lasten onder dwangsom (LOD’s) opgelegd. Vanwege het overschrijden van de PAK’s-Emissienorm vulgasontstoffing, het produceren van rauwe Kooks en het overschrijden van de NOx-emissienorm. Deze lasten zijn erop gericht om herhaling van de overtreding te voorkomen. Ook voor de grafiet-/stofoverlast in de IJmond zijn vanaf 2018 een aantal LOD’s opgelegd.
De handhavingsbesluiten (waaronder de lasten onder dwangsom) worden gepubliceerd op de website van OD NZKG.